rss      tw      fb
Keres

Orbán és az internet

Orbán Viktorról már régen keringenek hírek, hogy nem érti és nem is szereti a számítógépet, ami bizony a mai időkben határozottan hátrányt jelent az élet minden területén, és így egyre inkább a politikában is. Egyesek szerint „kommunikációs tanácsadói hosszú ideje küzdenek Orbán Viktorral … ugyanis – mint ezt többször is kifejtette – nem szereti a számítógépet, még kevésbé az internetet. Ezek ugyanis idegenek a magyar szellemtől”.

Hogy erről különösen a fiatalabb generáció mit gondol úgy általában, természetesen nem tudom, de egy fiatal internetező, zéé ezt írta egy kommentben: „Orbán még a számítógéppel sem tud bánni – én balga meg a Fideszre szavaztam!” Igen, azt hiszem, hogy ez jelent valamit, és nem feltétlenül azt, hogy zéé valószínűleg fiatalabb, mint Orbán Viktor, hiszen ismerek jóval idősebb embereket, magamat is beleértve, akik bizony remekül használják és használják ki a számítógép és az internet adta lehetőségeket. Mert bizony ezek a lehetőségek óriásiak. A számítógép segítségével elérhető a tudományok olyan fantasztikus tárháza, amiről néhány évtizeddel ezelőtt még álmodni sem mertünk.

Tehát ha nem kor a probléma, akkor valóban arról lenne szó, hogy állítólag Orbán szerint a számítógép idegen lenne a magyar szellemtől? Nem hiszem. Sokkal inkább arra gyanakszom, hogy Veress Jenő tapintott rá az igazi okra: „sanda hírek szerint, érdeklődés híján még a számítógép bekapcsolására sem sikerült [Orbán informatikai főtanácsadójának] megtanítania a kenyéradóját.”

A hangsúly az „érdeklődés híján” van. Ez pedig nagy baj, mert ez esetben az érdeklődés hiánya egyet jelent a szellemi restséggel. Ha valaki nem akarja, pedig lenne rá lehetősége, bekapcsolni a számítógépet, és kihasználni az internet lehetőségeit, annak a szellemi érdeklődése valószínűleg a nulla felé tendál. Annak az embernek a tanulás, a tudás, az újjal való megismerkedés valószínűleg egyáltalán nem fontos. És ha ez az ember egy ország miniszterelnöke, akkor már nagy a baj.

Nem mondom azt, hogy mindenkinek minden iránt érdeklődnie kell. Engem például olyannyira nem érdekel a baseball, hogy még a szabályokat sem tudtam megtanulni. Természetesen nem azért, mert hülye vagyok. De mihelyt valaki elkezdte magyarázni a szabályokat, az agyam abban a pillanatban kikapcsolt. Egyik fülemen be, a másikon ki. Csakhogy óriási a különbség a baseball-szabályok és az interneten elérhető tudás tárháza között. Az ember elég jól elvan baseball nélkül is, de ha például nem hajlandó ellenőrizni az US alkotmányának preambulumát, akkor aztán mondhat mindenféle légből kapott mesét a tartalmáról, illetve a hosszáról. Sőt arról is tarthat előadást, hogy az amerikai alkotmányban szerepel Isten neve. Nem szerepel. De ugyebár ezt jó ellenőrizni. És hol lehet ezt a legkönnyebben és legegyszerűbben? Természetesen az interneten.

Van egy rokonom, aki mindössze arra képes, és arra sem mindig, hogy levelezzen a számítógépükön. Hetente egy-kétszer ír nekem. Egyébként ki se nyitja a gépet. Általában azzal védekezik, hogy ez a „fránya masina” az ő agyának már sok. Tehát a korára próbál hivatkozni, noha fiatalabb nálam. Csak az a baj, hogy nekem nagyon jó a memóriám, és emlékszem még arra, hogy gyerekkorában a mi családunktól általában könyvet kapott ajándékba. Ha én könyvet kaptam valakitől karácsonyra vagy a születésnapomra, azonnal nekiálltam, és meg sem álltam, amíg be nem fejeztem. Nála már akkor is más volt a helyzet. Amikor két-három héttel később találkoztunk, és megkérdeztem, hogy tetszett neki a könyv, kiderült, hogy még ki sem nyitotta. Akkor is rest volt szellemileg, és most is az. Intellektuális érdeklődése nulla. Inkább ablakot most vagy befőttet tesz el, 40 fokos melegben. Ezzel nincs is semmi baj, de a rokonom nem az ország miniszterelnöke.

(Balogh S. Éva)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!