rss      tw      fb
Keres

Szombati lapszemle

A politika oltárán áldozzák fel a stabilitást? – Egyetlen lépésre a bóvlikategóriától a magyar adósság – A piac nem vevő a magyar populizmusra – Mostantól bármikor bíróság elé citálhatják az Orbán-kormányt – A reformellenesség csapdájában – Mi lett Veled, Stumpf István? – Szivárogtató lett az OVB elnöke

A politika oltárán áldozzák fel a stabilitást?
A Saxo Bank összegző elemzése
privatbankar.hu

„Magyarországnak az EU-IMF tárgyalások megszakadása jelentős gondot okozhat, egyrészt mivel a hitelprogramot sokan külső politikai horgonyként értelmezték, másrészt mivel Magyarország decemberig, egy új kétéves megállapodás megkötéséig szívesen meghosszabbította volna a szerződést.  A Saxo Bank szerint az októberben esedékes önkormányzati választások közeledtével a kormányt inkább foglalkoztatják a közeli politikai célok, mint a gazdasági stabilitás.”

„A magyar bankokra újabb terhet róhat a közelmúltban bevezetni javasolt bankadó. Nehéz felfogni az államháztartás megtámogatására bevezetni szánt időszakos bankadó mögöttes logikáját, mert előfordulhat, hogy végül is pont ellentétes lesz a hatása.”

„Az EU/IMF vissza is fog térni – legutolsó lépésüket csupán a tárgyalási taktika indokolja?
Hogy miért is fognak visszatérni? Egyszerűen, mert ők is ezt akarják. Ha az IMF/EU valóban ismét leül tárgyalni, Magyarországnak cudar kilátásokkal kell számolnia: a finanszírozás költségeinek (jelentős) emelkedésével, az árfolyamok meglódulásának is erőteljes esélye van, és a svájci frankkal, a dollárral és az euróval szemben gyorsan gyengülő forint miatt nyilván egyre több háztartás lesz képtelen hiteleinek törlesztésére. Az EU számára egyszerűen túlságosan nagy politikai kockázatot hordoz az, ha valamelyik tagállama gazdaságilag bajba jut”.

Egyetlen lépésre a bóvlikategóriától a magyar adósság
origo.hu

„Beszakadhat a forintárfolyam, kivonulhatnak a külföldi befektetési alapok, az egekbe emelkedhetnek a kamatok, valós veszéllyé válhat az államcsőd - ezzel fenyeget, ha a Standard & Poor's hitelminősítő intézet a magyar kilátások pénteki lerontása után ténylegesen is bóvlikategóriába sorolja a magyar adósságot.”

„Pénteken az eddigi stabilról negatívra rontotta Magyarország államadósság-besorolásának kilátását a Standard & Poor's hitelminősítő intézet arra hivatkozva, hogy a kormány által bevezetett egyes intézkedések - elsősorban a csütörtökön megszavazott bankadó - kedvezőtlen hatást gyakorolhatnak a magyar gazdaság középtávú makrokilátásaira. A Standard & Poor's tavaly márciusban csökkentette BBB-ről BBB mínuszra a magyar osztályzatot, az utóbbi több mint egy évben nem nyúltak a magyar osztályzathoz.

A hitelminősítő egyelőre a BBB mínusz kategóriában tartja Magyarországot, ami még éppen a befektetési kategóriában van, ha azonban a kilátás rontásának megfelelően ténylegesen lépessel tovább rontja a magyar adósosztályzatot, akkor az átkerülne a befektetésre ajánlott sávból a spekulatív, magas hozamú ’BB’ kategóriába. Ez azt jelenti, hogy a magyar állampapírok bóvlikötvényekké (spekulációs fokozatú, nagy haszon lehetőségét, nagy kockázattal hordozó kötvényekké) válnának - ezzel pedig a leminősítés hatásai is felerősödnének.”

A piac nem vevő a magyar populizmusra
Drágább kölcsönt jelent a hitelminősítők negatív előrejelzése
Népszabadság

„Timothy Ash nevét megtanulhatja a kormány. A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni elemzője hétfőn elsőként figyelmeztetett, hogy a nemzetközi hitelminősítőket hidegen hagyják az önkormányzati választások, nem lesznek addig türelemmel, ha az államadósság újraértékeléséről van szó. A következmények súlyosak lesznek – hívta fel figyelmet az elemző, aki szerint a magyar államadósság hozama emelkedni fog, még drágábbá téve a hiteleket a kormány számára. A negatív körülmények eredőjeként a deficitfi nanszírozás már nagyon nehézzé válhat, és előfordulhat, hogy Magyarország nem tudja majd teljes mértékben megújítani a lejáró tartozásait – foglalta össze a piacon kialakult általános véleményt Timothy Ash.”

„Neil Shearing, a londoni Capital Economics vezető felzárkózó piaci közgazdásza úgy vélte, Magyarország az év végén, legkésőbb 2011 elején rákényszerül arra, hogy ismét felvegye a kapcsolatot a valutaalappal. Shearing szerint azonban a jövőbeni támogatáshoz kapcsolt feltételrendszer várhatóan jóval keményebb lesz az eddigieknél. Ez persze kedvező is lehet, ha az ’ösztönösen populistának tűnő’ magyar kormányt rászorítja az égetően szükséges reformok végrehajtására – fogalmazott a szakember.”

Mostantól bármikor bíróság elé citálhatják az Orbán-kormányt
Hírszerző

„Valószínűleg az Európai Bíróság elé kerül a jegybanktörvény módosítása, mellyel a parlament csökkentette a banki döntéshozók fizetését és ezáltal megsértette az MNB függetlenségét. A módosítás kezdeményezésével és végigvitelével a magyar kormány megszegte az unióval kötött szerződés egyik passzusát. A jegybanki függetlenség megsértését az eddig is tiltakozó Európai Központi Banknak kell majd megállapítania. Az eredmény borítékolható.”

„Különösen érdekes ebben a helyzetben, hogy az unió eddigi történetében nem igazán fordult még elő, hogy egy tagállam Magyarországhoz hasonlóan nyíltan és szándékosan megsértette az uniós szabályokat. A kialakult helyzet fél év múlva még érdekesebb lesz, hiszen 2011-től a Brüsszellel háborúban álló Magyarország fogja betölteni az unió soros elnöki tisztségét.

A történet várhatóan a következőképpen folytatódik: az EKB értesíti az Európai Bizottságot arról, hogy a jegybank függetlenségét védelmező állásfoglalásával ellentétes törvényt fogadott el a magyar országgyűlés. A bizottság az Európai Bírósághoz fordul, az pedig felkéri az EKB-t, hogy vizsgálja meg valóban sérült-e a magyar központi bank függetlensége. A felállás alapján borítékolható a bíróság ítélete.”

A reformellenesség csapdájában – Veres János írása
Népszava

„Az egészségügyben, a közigazgatásban, az oktatásban, a közszolgáltatások széles körében átfogó és alapvető, stratégiai, strukturális és szemléleti átalakításokat kezdeményeztünk. Ehhez magunknak is olyan évtizedes tabukkal és illúziókkal kellett leszámolnunk, mint amilyen az ingyenes orvosi ellátás és az ingyenes felsőfokú oktatás. Természetesen olyan megoldásokat preferáltunk, amelyek változatlanul tükrözik a szocialistáknak a társadalmi igazságosság és a szolidaritás iránti elkötelezettségét. Ezeket a stratégiai szemléletű átalakításokat neveztük reformoknak. Bíztunk abban, hogy józan, racionális érveléssel nem csak saját szavazóinkat, de a politikailag velünk szembenállók közül is sokakat meg tudunk győzni reformtörekvéseink célszerűségéről és megalapozottságáról. Reménykedtünk abban is, hogy a jobboldali ellenzék számára Magyarország stratégiai érdekei fontosabbak, mint saját politikai térnyerése, s a reformokhoz, ha támogatást nem nyújt is, de legalább nem gördít akadályokat azok megvalósítása elé.
Ezekben a várakozásainkban alapvetően csalódnunk kellett. Sőt, az Orbán Viktor mögé felsorakozott jobboldali ellenzék politikájának központi eleme az MSZP-SZDSZ koalíció által kezdeményezett reformok mindenáron és minden lehetséges eszközzel történő megakadályozása lett. Hamis, megalapozatlan vádaskodással, rémhírekkel és csúsztatásokkal, tudatos félremagyarázásokkal, félelem- és hisztériakeltéssel agitáltak bármiféle reformkezdeményezéssel szemben. Meglehet, az általunk nyilvánosságra hozott koncepciók, tervek és kezdeményezések esetenként adtak alapot a félreértésre vagy bizonyos aggályokra is. Ám a politikai jobboldal nem a tisztázás, nem a korrekció, nem a nemzeti érdeket szolgáló pontosítás konstruktív álláspontját, hanem a mindent eleve tagadás álláspontját tette magáévá. Észérvek, számítások, nemzetközi tapasztalatokra való hivatkozások mit sem értek. És nem számítottak azok a támogató, a reformok szükségességét és tartalmi összefüggéseit elismerő és méltató nyilatkozatok és vélemények sem, amelyeket az Európai Unió vezetői, a nemzetközi pénzügyi világ mértékadó illetékesei, jelentős véleményformáló orgánumok fogalmaztak meg a Szocialista Párt által vezetett kormány reformtörekvéseiről. A jobboldali ellenzék belebódult a nagy kihívásba, s a megtévesztő népszavazási kezdeményezésekkel a reformfolyamat kibontakozását sikerült megakadályoznia. A távlati hatású stratégiai kezdeményezésekből alig maradt több, bár ez sem kevés, mint ami a hiteles konvergencia-pályához elegendő.”

Mi lett Veled, Stumpf István? – Kerék-Bárczy Szabolcs írása
Népszabadság

„Sokkoló volt, hogy amikor még kinevezésünk előtt, 1998. június 17-én Bártfai Béla leendő miniszterelnökségi közigazgatási államtitkárral, annak kocsijával Stumpf lakására hajtottunk, Bártfai jelentőségteljesen közölte velem, hogy most az a feladatunk, hogy anyagi értelemben is behozzuk azt a hátrányt, amit a kommunisták negyvenéves regnálása során elszenvedtünk.

Hasonló megjegyzéseket Istvántól és a Fidesz számos ma is prominens vezetőitől hallottam akkoriban, ám hajlamos voltam ezt a friss kormányzati hevület számlájára írni. Néhány hónap alatt azonban kénytelen voltam belátni, hogy illúziót kergettem: Orbán kormányzásának alapvető célja és lényege volt a jogszabályokkal és az adófizetők pénzével való gátlástalan, ’kreatív’ gazdálkodás. Ebben a miniszterelnök minden részletre kiterjedő irányító, kancelláriaminisztere pedig kezdeményező és csúcsvégrehajtó szerepet játszott.

Ma már láthatjuk azt, amiről akkor nem akartam elhinni, hogy az Orbán-kormány leglényege lenne, ám amit azóta Debreczeni József több munkájában is bemutatott: a Fidesz kifejezetten abban volt érdekelt, hogy saját oligarchikus rendszerét építse ki. Ehhez gyártott ideológiát, ehhez használta föl a hitet, a vallást, a nemzeti érzést, és ehhez rendelte hozzá a kormányzat minden föllelhető eszközét.”

„Most olvasom, hogy alkotmánybíróvá választása előtt miket mondott a parlamenti bizottsági meghallgatásán. Egyrészt saját Fidesz-kötődését azzal védi, hogy az amerikai alkotmánybíróság funkcióját betöltő Legfelsőbb Bíróság tagjait is pártpolitikai alapon nevezik ki. Nos, aki az amerikai rendszert a magyarhoz hasonlítja, az nem is az almát, de a gőzmozdonyt veti össze a körtével. Az amerikai és a magyar közjogi rendszer ugyanis gyökeresen eltér egymástól.”

„A törvényesség legfőbb őreként egy alkotmánybírónak nem célszerű valótlanságot állítania, márpedig Stumpf ezt tette, amikor kijelentette, hogy jogot tanult a Harvardon. Súlyos csúsztatás az is, ahogy a magyar és az amerikai legfelsőbb bírósági/alkotmánybírósági rendszert és kinevezési gyakorlatot összeveti. Az ilyetén hitelvesztés egy demokráciában már eleve alkalmatlanná tenné a jelöltet egy ilyen fontos tisztség betöltésére.”

Szivárogtató lett az OVB elnöke
Népszava

„Bordás Vilmost választotta elnökének az öt új - kizárólag Fidesz által jelölt - taggal megalakult Országos Választási Bizottság (OVB). A jogász végzettségű Bordás 1990 óta a testület tagja és 2007-ben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kiadta a párt által kezdeményezett szociális népszavazás tartalmával ellenkező kérdéseket benyújtó magánember személyes adatait. Ezt az MSZP és az adatvédelmi biztos is jogsértőnek nevezte, de az ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást, holott Bordás elismerte a szivárogtatást.”

„Egyhangúan választotta elnökévé az OVB tegnapi alakuló ülésén Bordás Vilmost, aki 1990 óta a testület tagja. Az új OVB tagjait csütörtökön este választotta meg az Országgyűlés a Fidesz-KDNP képviselők voksával. A tagok tegnap Schmitt Pál házelnök előtt tettek esküt. Schmitt úgy fogalmazott: ’a túlzottan elmérgesedett hazai közéletnek’ nagy szüksége van szakmailag megkérdőjelezhetetlen emberek erkölcsi tisztaságára.
A házelnöki ’igény’ fényében különösen érdekes Bordás elnökké választása. Ő ugyanis 2007-ben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az OVB Fidesz-delegáltjaként kiadta a párt által kezdeményezett szociális népszavazás tartalmával ellenkező kérdéseket benyújtó magánszemély adatait. Kálmán László nyelvész 2007 nyarán a Fidesznek a vizitdíj-, a kórházi napidíj és a tandíj megszüntetése tárgyában beadott kezdeményezéséhez hasonló szöveggel, de ellentétes tartalommal nyújtott be kérdéseket. Beadványát nem sokkal később sajtótájékoztatón ismertette a Fidesz, a Hír Tv pedig a lakásán kereste fel Kálmánt. Utóbb Bordás elismerte: ő továbbította pártjának Kálmán adatait, bár azt tagadta, hogy a Hír Tv is tőle tudta meg a nyelvész címét, aki azután rengeteg fenyegető-gyalázkodó levelet kapott.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!