rss      tw      fb
Keres

Százezrek tüntetnek, zavargás Bangladesben a házomlás hatására

MTI 2013. április 26., péntek 11:19

Több százezren tüntettek pénteken a bangladesi fővárosnak, Dakkának abban a peremkerületében, amelyben összeomlott egy nyolcemeletes épület és több ezer embert maga alá temetett.

A tüntetők - főleg munkások - a tragédia miatti felháborodásukban megtámadtak több üzemet, felborítottak autókat, és autógumikat gyújtottak fel. Üzleteket is megpróbáltak felgyújtani, de az egyelőre nem sikerült. A rendőrség gumilövedékekkel és könnygázzal próbálta megfékezni őket. Ezekről rendőrségi tisztségviselők számoltak be a hírügynökségeknek. "Követelik az üzemek és az épület tulajdonosainak letartóztatását és kivégzését" - mondta egyikük.

A Szavar kerületben lévő épület összeomlásának már csaknem háromszáz halálos áldozata volt pénteken, két nappal az eset után. Csupán ezen a napon legalább 45 embert sikerült élve kimenteni a romok alól, így már körülbelül 2200-an menekültek meg. Hivatalosan 3122 munkás dolgozott a Rana Plazában.

Egy tűzoltó parancsnok közölte, hogy rátaláltak egy olyan üregre, amelyben további 20-25 túlélő van, de egyelőre nem tudják kiszabadítani őket. Egy önkéntes, aki részt vesz a mentésben azt mondta, rettenetes a bűz, gyakran elfogja a hányinger, egyvégtében húsz percnél tovább nem lehet bírni a munkát.

Bangladesben gyakran fordulnak elő üzemi balesetek, de ez volt a legsúlyosabb az ország történetében. A legutóbbi súlyos baleset tavaly novemberben történt: akkor is ruhagyárban ütött ki tűz Dakka közelében, és több mint száz ember halt meg a lángokban.

Banglades Ázsia egyik legszegényebb országa, de a világ egyik legnagyobb ruhaexportőre, több világszerte ismert márka készítteti termékeit az ottani üzemekben. Az iparágban mintegy hárommillió ember dolgozik, 90 százalékuk nő.