rss      tw      fb
Keres

A francia kormány csökkentette EADS-részesedését

MTI 2013. április 26., péntek 11:40

A francia állam 12 százalékra csökkentette részesedését az Airbus anyavállalatában, a EADS cégben.

A francia pénzügyminisztérium pénteki közleménye szerint az állam 707 millió euró bevételre tett szert 17,6 millió EADS-részvény eladásával csütörtökön. Az április 16-án értékesített 12 millió részvénnyel együtt 1,19 milliárd eurónyi EADS-részvényt adott el a francia állam.

A francia állami részesedés csökkentése a cégben egy decemberi megállapodás része, amikor a két fő tulajdonos, Franciaország és Németország megegyezett az új részvényesi struktúráról. Ennek alapján a német kormány 12 százalékos részesedést szerez az EADS-ban, és Franciaország is ezzel megegyező mértékűre csökkenti a decemberben még 15 százalékos tulajdonhányadát. Ezenkívül Spanyolország 5,5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik majd a konszernben, és ezzel az EADS közel 30 százaléka állami tulajdonban lesz.

Az EADS konzorcium gyártja az Airbus utasszállító és katonai szállító repülőgépeket és az Eurocopter helikoptereket. Az EADS Astrium érdekeltsége műholdakat és űreszközöket, valamint hordozórakétákat gyárt. Az EADS Cassidian érdekeltsége részt vesz egyebek között az Eurofighter Typhoon harci gépek gyártásában is.