rss      tw      fb
Keres

Miskolci vita

A köztársasági elnökhöz fordul Miskolc polgármestere a választókörzetek átírása miatt – Fidesz: a polgármester a szabad választások eltörlését szeretné – Miskolci egyesület polgármester-jelöltje: a pártok meggyengültek és marakodnak


A köztársasági elnökhöz fordul Miskolc polgármestere a választókörzetek átírása miatt

MTI 2010. július 27., kedd 16:34

Sólyom László köztársasági elnökhöz fordul jogorvoslatért Miskolc szocialista polgármestere a választókörzetek átírása miatt. Káli Sándor emellett beadványt nyújt be az Alkotmánybírósághoz, valamint az állampolgári jogok országgyűlési biztosához.

Nagyobbra vették az ellenfél kapuját

Káli Sándor polgármester keddi sajtótájékoztatóján a következőket mondta: a választókörzetek átírása az elmúlt időszakban "rendkívül szakszerűtlenül, (...) ráadásul nagyon ügyetlenül történt meg", s ez sérti a város polgárainak az érdekeit. A sporthoz hasonlította a kialakult helyzetet: "amikor ott vagyunk a pálya szélén, akkor nem szokták a szabályokat átírni, például az ellenfél kapuját nagyobbra venni". Látható, hogy a megye főjegyzője a saját politikai érdekei mentén "húzta át vagy rajzolta át" a választási térképet, s ebben több helyi fideszes képviselő is részt vett. Arról is tudomása van, hogy az ország több pontján ugyanez történt, "erőszakkal, a korábbi hagyományokat felrúgva átrajzolták a térképeket", példaként említette az MTI kérdésére Kazincbarcikát. Káli Sándor a köztársasági elnökhöz fordul jogorvoslatért, hogy az államfő "a saját hatáskörében minden lehetséges intézkedést szíveskedjen megtenni a jogsértések megszüntetése érdekében, ha kell, a 2010. évi önkormányzati választást függessze fel (halassza el) a helyzet megoldásáig."

Alkotmányellenes, hogy nincs jogorvoslat

Véleménye szerint példátlan a magyar törvényalkotásban, hogy ebben az esetben jogorvoslatnak helye nincs. Egy jogállamban ez alkotmányellenes, ezért fordul az Alkotmánybírósághoz. Indítványában "mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértés megállapítását" kéri, valamint azt, hogy megfelelő határidő biztosításával az Alkotmánybíróság hívja fel az Országgyűlést az alkotmánysértő helyzet megszüntetésére. Polgármesterként pedig az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordul, kérve, hogy az ombudsman meghatározott jogkörében eljárva vizsgálja meg a "további jogorvoslatnak helye nincs" kitétel jogszerűségét, különösen azt: az Országgyűlés megsértette-e az állampolgárok alkotmányban biztosított jogorvoslati jogát azzal, hogy a kérdéses ügyben nem biztosította a bírósági felülvizsgálat lehetőségét.

Miskolc része és nem része a megyének

A polgármester diszkriminatívnak tartja azt is, hogy a megyei önkormányzati képviselők választásakor Miskolc nem képezi részét az egységes megyei választókerületnek - tehát a miskolciakat kizárják a megyei képviselők választásából -, a megyei közgyűlés létszámának megállapításakor viszont a város lakosságszámát is be kell számítani a teljes megyei létszámba.

Törvényellenes választókerületi létszámok

Káli Sándor a miskolci választókörzetek megváltoztatása kapcsán néhány térképet is bemutatott, példákat sorolt fel az általa tapasztalt ellentmondásokra. Megállapította, hogy a szavazókörök mintegy egytizedében az átalakítást követően nem a jogszabályban meghatározott mintegy 600, legfeljebb 1200 választópolgár jut, hanem 324 fős, illetve 1967 fős szavazókör is van, ez álláspontja szerint szintén a választási eljárásról szóló törvény megsértését jelenti.

Ha a polgármester nem utasíthat, a fideszes képviselő se tehesse

Mint mondta, tisztában van azzal a jogi ténnyel, hogy mint a város vezetője, a választások előkészítésével és lebonyolításával kapcsolatos feladatok végrehajtására a választási iroda vezetőjének nem adhat utasítást. Álláspontja szerint azonban e rendelkezést ki kell terjeszteni az országgyűlési képviselőkre is, egyebek mellett azért, mert információi szerint a választókerületeket megváltoztató határozat előkészítésben tevékenyen "közreműködtek" a kifogást benyújtók, és Zsiga Marcell fideszes országgyűlési képviselő is.

A Fidesz válasza: a miskolci MSZP nem mer kiállni az önkormányzati választáson

MTI 2010. július 27., kedd 18:09

Úgy tűnik, a miskolci szocialisták nem mernek kiállni az önkormányzati választásokon és "mondvacsinált indokokkal minden követ megmozgatnak a választás elhalasztásáért" - közölte Zsiga Marcell, a város fideszes országgyűlési képviselője a polgármester kijelentéseire reagálva kedden az MTI-vel.

Jelentős megtakarítás

Zsiga Marcell közleményében azt írja: az új Országgyűlés az első jogszabályok között alkotta meg azt a törvényt, amely a felére csökkentette az önkormányzati képviselők számát, ezzel együtt csökkentette a körzetek számát is. Ez jelentős megtakarítást jelent a településeknek, így Miskolcnak is.

A polgármesteri hivatal aljegyzője is egyetértett

Tudomása szerint több civil bejelentés, panasz is érkezett Miskolc jegyzőjéhez az általa megállapított körzethatárok kapcsán. A megyei főjegyzővel történt végső egyeztetésen Miskolc polgármesteri hivatalának aljegyzője és egy hivatalnok is részt vett.

Káli a szabad választások eltörlését szeretné

"Csodálkozva és értetlenséggel fogadjuk Káli Sándor szavait, aki az elmúlt szocialista rendszert szeretné visszaállítani, amikor nem voltak szabad választások. Ő és a miskolci szocialisták félnek attól, hogy megismétlődik az országgyűlési választásokon bekövetkezett történelmi vereségük" - írta Zsiga Marcell.

***

A Szemléletváltást Miskolcon Egyesület közleményben tudatta az MTI-vel: nem ért egyet a polgármester azon felvetésével, hogy ha kell, halasszák el az őszi önkormányzati választásokat.

"Ez nem megoldás, csak a MSZP választási vereségének elodázása" - írta Hircsu Ákos, az egyesület elnöke, egyébként miskolci polgármester-jelölt, aki szerint mindez egyfajta politikai manipuláció, "amiből tisztán látszik, hogy mind a városvezetés, mind pedig a Fidesz jelentősen meggyengültek Miskolcon".


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!