rss      tw      fb
Keres

Orbán: vissza kell találni az imádság és a munka hagyományához




Vasárnap délben átadták a részben felújított Jáki templomot, Orbán Viktor jelenlétében, aki részt vett a szentmisén, majd beszélt is a több száz ember előtt. Azt mondta: Európa és Magyarország csak akkor tud megújulni, ha az imádság és a munka hagyományát sikerül visszahelyeznie életfelfogása középpontjába. És még mást is.


Orbán és egy hagyományőrző huszár a Jáki Polgári és Gazdakör ünnepi rendezvényén, az átadási ünnepségen – MTI/Koszticsák Szilárd 

A munka és az imádság kettős követelményét hirdeti a jáki templom
Az 1256-ban felszentelt templom nemcsak a magyarországi román stílusú építészet szimbolikus alkotásaként értelmezhető, hanem olyan épületként, amelynek története egyszerre fonódott össze a körülötte élő emberek, valamint az egész ország sorsával, és amely valódi mementóként hirdette a munka és az imádság kettős követelményét.

Európában sem az imádságnak, sem a munkának nincs becsülete
Ma ezzel szemben azt látni, hogy Európában lassan már sem az imádságnak, sem a munkának nincs becsülete. „Európa egy agresszív szekuláris, internacionalista és családellenes látomás csapdájába esett, ami logikusan vezet a saját keresztény hagyományainak feladásához. [...] A hajdan égbe törő Európa a földhöz ragadt.”

Ők felismerték a feladatot, és lebontották az alkotmányról a hagymakupolákat
A kontinens és benne Magyarország csak akkor tud megújulni, ha sikerül visszatalálnia önmagához, és sikerül visszahelyeznie az imádság és a munka hagyományát életfelfogása középpontjába. „Mi ezt a feladatot és helyzetet ismertük fel 2010-ben, amikor a választók ránk bízták Magyarország új alkotmányának létrehozását.” Ehhez először le kellett bontani a magyar alkotmányról „azokat a hagymakupolákat, amelyeket a kommunista rendszer épített rá”.

Magukénak vallják Szent István útját, nem ijednek meg
Ennek szellemében az alaptörvénybe foglalták a magyar államiság keresztény gyökereit, és „magunkénak valljuk Szent István útját”. „Nekünk ezen a saját úton érdemes továbbmennünk, a saját felismert igazságainkat érdemes alkalmaznunk.” Ehhez vállalni kell a saját út nehézségeit, ki kell állni a magyar érdekekért, és nem szabad megijedni „sem Brüsszeltől, sem a saját magunk árnyékától”.

Nem a kormány tartja meg az országot, hanem az ország nemzeti érzelmű emberei tartják meg a kormányt, akik polgári körökben gyülekeznek
Nem a kormány tartja meg az országot, hanem az ország nemzeti érzelmű emberei tartják meg a kormányt. A munka pedig még nincs elvégezve, mindenért meg kell dolgozni, meg kell harcolni, „és ha a mi polgári körös barátaink és a nemzeti érzelmű magyarok nem állnak ott naponta újra és újra a biztatásukkal [...], akkor még a kétharmad ereje is el tud fogyni”. Ezért támogatást kért az összegyűltektől: a polgári körök az alkotó, elkötelezett, nemzeti érzelmű emberek gyülekezőhelyei, mondta, nélkülük az ország nem jutna semmire, és nem lenne nemzeti kormánya.

Orbán egyúttal bejelentette: megállapodás született arról, hogy a kormányzat további forrásokat biztosít a 13. században épült jáki templom, a magyarországi román stílusú építészet egyik legjelentősebb alkotása rendbetételéhez.


Hende Csaba, aki már nem lesz a térség országgyűlési képviselője MTI/Koszticsák Szilárd 

Hende Csaba honvédelmi miniszter is beszélt: A nép ugyanaz, a templom ugyanaz, a hit ugyanaz

A XIII. századi, Árpád-kori román stílusú templom homlokzati része 150 millió forintos állami támogatással újult meg. A teljes rekonstrukció becslések szerint összesen 1 milliárd forintba kerül, amelyhez a kormányzat biztosítani szeretne forrásokat. A Jáki templom felújítása már az első Orbán-kormány idején megkezdődött, ám annak folytatásáért 2003-ban már aggódni kellett, a templom északi hajója fel volt állványozva, de nem jutott pénz a folytatásra, mondta Hende, aki a térség országgyűlési képviselője is.

Annyira nem lett pénz és nem volt akarat, hogy 2010-re, az újabb kormányváltás idejére, az állványzat már rogyadozott, összedőléssel fenyegetett. Ő azonban egyéni országgyűlési képviselőként a 86-os főút fejlesztése mellett a Jáki templom felújításának folytatását jelölte meg a ciklus két legfontosabb célkitűzéseként. Orbán Viktor miniszterelnök mindkét ügyben ígéretet tett, és betartotta szavát, hiszen a 86-os út építése folyamatban van, a jáki templom felújítása pedig folytatódott.

Az ország talán legfontosabb Árpád-kori román stílusú műemlékének, a Jáki templomnak és felőjításának óriási a hitéleti, az erkölcsi, ugyanakkor a gazdasági jelentősége is van, hiszen a belföldi turizmus egyik kiemelkedő célpontja ez a templom. De a gazdasági, turisztikai tényezőknél sokkal mélyebbek a lelkiek, hiszen a jáki templom egyik tornyában ma is 900 egykori jáki embernek a csontjai porladnak. Antropológusok DNS-vizsgálatokkal megállapították, hogy a 600-800 éves maradványok szinte teljesen megegyeznek a ma élő jákiak génállományával. A nép ugyanaz, a templom ugyanaz, a hit ugyanaz, mondta.

Hende Csaba azt is megemlítette, hogy a képviselői körzetek megváltozása miatt V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár váltja majd őt a körzetben, de ezáltal nem egy, hanem inkább két képviselője lesz a jákiaknak az Országgyűlésben. V. Németh Zsolt köszöntőjében azt mondta: igyekszik majd megfelelni a választói elvárásoknak, szavai szerint megválasztása esetén elődjéhez hasonlóan kiemelt ügyként fogja kezelni a jáki templom további felújítását.

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!