rss      tw      fb
Keres

Létszámcsökkentésre kényszerül a marosvásárhelyi Látó folyóirat

MTI 2010. július 28., szerda 14:16

Létszámcsökkentésre kényszerül a marosvásárhelyi Látó folyóirat. Mivel a lapot a Maros megyei önkormányzat finanszírozza, az állami alkalmazottak számának a gazdasági válság miatt kötelező csökkentése következtében a szerkesztőségben dolgozók létszámát is csökkenteni kell.

Az idén húszéves Látó folyóiratnak is 25 százalékos létszámcsökkentést kell végrehajtania, a többi romániai állami intézményhez hasonlóan. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi tíz állásból két és felet kell megszüntetni a lapnál – közölte a Krónika című kolozsvári napilappal Szabó Róbert Csaba főszerkesztő-helyettes.

Szerinte a román politikai vezetésnek be kellene látnia, hogy az állam nem létezhet stabil középréteg nélkül, amely viszont elképzelhetetlen kultúra nélkül. "A művelődési élet kohéziós ereje nélkülözhetetlen e réteg megszilárdulásához" – mondta Szabó Róbert Csaba.

Működéséhez a Látó a Maros megyei tanácson kívül a Communitas Alapítványtól kap támogatást. A magyarországi Szülőföld Alap is évente támogatta a folyóiratot, az utóbbi években ebből a pénzből finanszírozták a Látó Irodalmi Színpad rendezvényeit, amelyek keretében olyan írók fordultak meg Marosvásárhelyen, mint Nádas Péter és Závada Pál. Az idén azonban nem kapott támogatást a magyarországi szervezettől a lap.

Az anyagi gondok ellenére készül az új lapszám. Az augusztus–szeptemberi összevont Látó témája évek óta a színház. Ebben a lapszámban minden évben közölnek egy új Shakespeare-fordítást Jánosházy Györgytől. Idén a Romeo és Júliát lehet majd olvasni Jánosházy-változatban.

A tematikus számban a fő hangsúly a kortárs drámák közlésén van. Tavaly indult be a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen a drámaíró szak. Az ott tanulók első drámáját is közli a Látó.

A folyóirat tartalma öt éve internetes változatban is olvasható. A világhálóra az összes írás teljes terjedelemben felkerül.