rss      tw      fb
Keres


         Andor Mihály

A négy éve elmúlt kerek öt év


         Fleck Zoltán

Levél galamusos barátainknak


         Lánczos Vera

Gyorsfénykép
 


         Lévai Júlia

Lehetne-e...


         Hanák András

A Galamus szurdok
 


         Krémer Frenc

A nemzeti elnyomás szomorúsága


         Lendvai L. Ferenc

A tiszta erkölcs, melly ha megvész…

Lévai Júlia: Az MSZP jól legyőzte Pörzse Sándort című írásához

Erdődi Zoltán


Szeretnék néhány gondolattal reagálni az írás fő mondanivalójára, nevezetesen, hogy az MSZP nyilatkozata elvtelen, semmitmondó és szemernyit sem hatékony a párt közvetlen támogatói körén kívül, és hogy nevetséges.

Jómagam egyáltalán nem hiányoltam a párt nyilatkozatából a ,,vallási szövegek gyerekekre erőltetésével szembeni tiltakozást", és ezzel összefüggően valamiféle elvi állásfoglalást, mert ebben az esetben nem a forma az elsődleges, amit kritizálni kell, hanem a tartalom.

A formát szerintem annál a javaslatnál kéne – és indokolt is kritizálni –, amelyik megengedné az önkormányzatoknak, hogy az egyházaknak átadhassák az iskoláikat. És ehhez azt is érdemes, akár elvi megfontolásból is, hozzátenni, hogy ez éppen most aggályos csak igazán, amikor világszerte kerülnek napvilágra a papi pedofília esetei.

Egyébként az MSZP-nek a valláshoz – és a nagy nagy (katolikus, református, evangélikus) egyházhoz fűződő viszonya meglehetősen sajátos, már-már politikai természetű, amiért inkább utóbbiakat terhel a felelősség, hiszen a történelem során már másodszorra állnak olyan politikai tömörülés- és eszme mögé, amely nem Magyarország jövőbeni fejlődését keresi, hanem a múlton való rágódásról, a revansvágy hirdetéséről és az ellenfelek lekicsinyléséről szól.

Az pedig egyszerűen hihetetlen, hogy hosszú-hosszú évek óta, történjék bármi jó vagy rossz Magyarországon, biztos akad valaki, vagy a jobb, ennek hiányában a liberális oldalon, aki ,,az egyik 19 a másik 1 híján 20" elvét követve, mindig megtalálja azt a pontot, ahol ,,belerúghat" egyet az MSZP-be, nevetségessé teszi, vagy csak egyszerűen kijelenti, hogy elvtelen.

Szerintem így válik igazán elvtelenné egy bizonytalan helyzetű és tarka politikai színezetű társaság. Ha mindig ,,házon belül" keressük a kritizálni valót, akkor az ellenfélnek csak hátra kell dőlni, és várni, hogy a szájába repüljön a sült galamb.

Az pedig, hogy a Jobbik mikor írta ki magát az európai politikai porondról, természetesen lehet vita tárgya, és még tán azzal is egyet tudnék érteni, hogy soha nem is tartozott oda, még akkor sem, ha mostanság kontinensszinten is megerősödött a szélsőjobb.


Erdődi Zoltán
budapesti egyetemista, baloldali-liberális elkötelezettségű állampolgár


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Másik Magyarország

Tóth Andrea
Ketyeg a szociális bomba

„Arról nem szól a fáma, hogy a kormányzat szerinti egységes elv mit jelent a szegények és a legszegényebbek számára, de az ismert előjelek nem sok jóval biztatnak.”

További cikkek a rovatból:
   - A másik Szentendre
   - „És kezdjünk újra tűrni és tanulni”
   - Bezzeg Abaújszántón „tarolt” a Fidesz

Izsák Jenő karikatúrái

Offtopic

A Hubble valaha készült legnagyobb képe: az Androméda

"A videó alapján némi fogalmunk lehet arról, mit jelent az, hogy az Androméda ezermilliárd csillagnak ad otthont."