rss      tw      fb
Keres

Webkamerázni a földönkívüliekkel


Egy széket kellene kilőni az űrbe, és ebből az egyszerű gesztusból az ott lakók máris tudnák, hogy a földiek folyamatosan és minden körülmények között a pozíció megszállottjai. Bajor Andortól, az erdélyi írótól és humoristától származik ez a szellemes ötlet, írásaimban többször is idéztem.

Elgondolkodtam, kit vagy mit kellene kilőni az űrbe, ami a mai Magyarország állapotát jellemezné. Máris javítok: kit kellene kilőjön egy olyan ember, aki mindenek ellenére reménykedik; aki a mai Magyarország reményét szeretné megmutatni az ártatlan földönkívülieknek. Nem politikusokat, nem a köz ilyen vagy amolyan oldalán konokul állókat, hanem olyanokat, akik megpróbálnak tárgyilagosak és elfogulatlanok maradni.

Még egy megjegyzés: ma már nincs szükség kilövésekre – oly mértékben modernizálódtunk, hogy elég, ha egy webkamera segítségével beszél az a szegény űrlakó valakivel. De most már döntsük el végre: ki legyen az?

Akikre én gondolok, olyan emberek, akikben lobog még a bírálat szelleme, és nem egyoldalúan, hiszen akikben úgy, azok nem bírálnak, hanem ítélkeznek és bizonykodnak: saját hitüket olvassák rá kíméletlenül a más hitére. Ezért aztán jobb talán, ha nem is több nevet sorolok fel, csak egyetlenegyet említek. Egy olyan emberét, aki mindig figyel, és aki éppen erről az érdek nélküli figyelemről híres. Kant nyomán és némileg tautologikusan azt lehetne mondani: „Figyel az, aki érdek nélkül figyel”, mert ő meglátja azt is, ami nem olyan, mint ő, és éppen azért látja meg, mert nem is azt keresi, ami ő, hanem valami mást: a tehetséget, a nyitottságot, a szenvedélyt. Akiben kevés a nárcisztikusság, és sok az önzetlenség.


Ilia Mihály – barkaonline.hu

Hálistennek nem egy ilyen emberről tudok, de egyről feltétlenül, és azt hiszem, ő a legjobb választás. Megkérem tehát Ilia Mihályt, ha a földönkívüliek jelentkeznek, vállalja a webkamerás beszélgetést. Azt már mondanom sem kell: nem magáért – értük.

(Demény Péter)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!