rss      tw      fb
Keres

OGY - Pénzbírság kiszabását javasolja Kövér két PM-es képviselőre

MTI 2013. május 6., hétfő 17:42

Összesen 235 ezer forint pénzbírság kiszabását javasolja Kövér László házelnök Karácsony Gergelyre és Szilágyi Péterre, a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló független országgyűlési képviselőkre.

A parlamenti honlapon hétfőn megjelent javaslatát a házelnök azzal indokolta, hogy Karácsony Gergely és Szilágyi Péter az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsított. Ezért Karácsony Gergelyre 50 ezer forintos, Szilágyi Péterre pedig a maximális, tiszteletdíjának egyharmadát kitevő - 185 520 forintos - pénzbírság kiszabását kezdeményezi. Utóbbit Kövér László azzal magyarázta, hogy Szilágyi Péter a Ház jegyzőjeként nagyobb felelősséggel tartozik.

Múlt kedden Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár felszólalása közben egy "Loptok, csaltok hazudtok!" feliratú táblát vitt az ülésterembe és állított fel a kormánypárti padsorokkal szemben Karácsony Gergely és Szilágyi Péter. A trafikpályázatok és a közérdekű adatok kiadási rendjének tervezett változása ellen tiltakoztak. A táblán a feliraton kívül a Fidesz logója volt látható.

Az elnöklő Lezsák Sándor megkérte Karácsony Gergelyt, hogy vigyék ki a táblát, de ők odatámasztották azt az elnöki emelvényhez. A táblát végül a levezető elnök kérésére a terembiztosok távolították el. Az akciót nagy felzúdulás kísérte a kormánypárti oldalon. Többen azt kiabálták be, ne csak a táblát, hanem az azt kihelyező képviselőket is távolítsák el az ülésteremből.

A parlament március végén élt először a büntetéskiszabás lehetőségével az országgyűlési törvény január 1-jei hatálybalépése óta. Akkor szintén a házelnök javaslatára a szocialista Szanyi Tibort büntették havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, amiért egy héttel korábban, interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak.