rss      tw      fb
Keres

A New York-i Magyar Kulturális Központ alapítványa – a Magyar Nemzet és a volt igazgató szerint

Magyar Nemzet: „az igazgató erről ’elfelejtett’ egyeztetni a Balassi Intézettel” – Igazgató: „2007. március 23-án a New York-i Kulturális Intézet immár a Balassi Intézetnek számolt be az alapítvány létrejöttéről.”

A Magyar Nemzet csütörtöki száma – az MTI híradása szerint – azt írta: „Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Központ korábbi igazgatója még munkaviszonyának fennállása alatt alapítványt hozott létre 2007-ben Cultura Hungarica Foundation néven, amelynek a vezetője lett. (A lap információi szerint az alapítvány létezésére az intézet 2009-ben végzett belső vizsgálata derített fényt.) A cikk szerint ez önmagában még nem kifogásolható, azonban az igazgató erről ’elfelejtett’ egyeztetni a Balassi Intézettel, így az nem kapott éves beszámolókat az alapítvány működéséről, annak gazdálkodásáról. A lap azt állítja: az alapítvány tevékenysége kérdőjeles, nem tudni milyen programra mennyit költöttek Orsósék, akik közalkalmazottként az intézet mellett működő ’magánalapítványukban’ önmaguk felett gyakorolhatnak kontrollt.”

Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Intézet korábbi igazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményében azt válaszolta: "A New York-i Magyar Kulturális Intézet jogi státusza nem tette lehetővé semmiféle támogatás befogadását, ezért szükségessé vált egy ezen funkció betöltésére képes alapítvány, a Cultura Hungarica létrehozása, hasonlóan sok más külföldön működő magyar intézethez, vagyis az alapítvány a New York-i intézet programjainak támogatására jött létre." Erről 2006. május 11-én a Balassi Intézet jogelődjének (Külföldi Magyar Intézetek Központi Igazgatósága) igazgatója és jogászok jelenlétében feljegyzés készült, ahol az Balassi Intézet jogelődjének igazgatója elvi engedélyt adott az alapítvánnyal kapcsolatos munkák megkezdésére. 2006. május 30-án a New York-i Kulturális Intézet megküldte a Balassi Intézet jogelődjének a Cultura Hungarica Alapítvány bejegyzését végző jogász munkáira vonatkozó szerződéstervezetet.

2007. március 23-án a New York-i Kulturális Intézet immár a Balassi Intézetnek számolt be az alapítvány létrejöttéről: "A New York-i Magyar Kulturális Intézet a felettes szervekkel egyeztetve bejegyzett egy alapítványt Cultura Hungarica néven, amivel jogilag képes szponzorációt és más támogatásokat befogadni. Az alapítványnak kuratóriuma létesült, tagjai idén megkezdték a munkájukat, és remélhetőleg már az év végére képesek lesznek egy komoly támogatói kört szervezni az alapítványnak." A Cultura Hungarica Alapítvány léte ezentúl a 2007-es éves igazgatói beszámoló részét képezi – írta Orsós László Jakab.

Az alapítvány aktív munkát az Extremely Hungary Évad támogatásában végzett, és az Alapítvány tevékenysége is közrejátszott abban, hogy az Évad végleges költsége 700 millió forint helyett 540 millió forint lett.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!