rss      tw      fb
Keres

Politikai cinizmus

Néhány napja tettem szóvá Gulyás Gergely ATV-beli állítását arról, hogy szerinte az mostani alkotmányváltoztatások sincsenek kőbe vésve. Most,  néhány nap elteltével ugyanott arról értekezett, hogy hódmezővásárhelyi polgármester és Fidesz-frakcióvezető elhíresült szégyenlistájának közzététele tulajdonképpen nem más, mint hasznos vitaindító aktus.

Istenem  – összegezhetnénk az elhangzottakat –, becsúszott néhány olyan név is, amely anakronisztikus – az illető meghalt, elköltözött –, de ez a lényegen, a „társadalmi vita” fontosságán nem változtat.  Avagy, ahol fát vágnak, ott hullik a forgács – értjük mi, ha empatikusak vagyunk.

Hogy is vetődne fel a szemléleti probléma, a valódi empátia hiánya, hogy mit jelent szégyenlistákat gyártani és kifüggeszteni egy demokráciában  a rászorulókról, ahelyett, hogy mondjuk a helyi önkormányzat kulturáltabban látná el a szociális feladatait. Abban az országban, ahol kötelező kifüggeszteni – az oktrojált történelemértelmezéseket is tartalmazó – együttműködési nyilatkozatot a közintézményekben, rutinos kelet-közép-európai polgár ilyesmin már meg sem lepődik. (Főként, ha az interjúban még arra is felhívják a figyelmét, hogy az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának alelnökét tisztelheti a nyilatkozóban.) Van egyéb meglepődnivalója. Például az, hogy a parlamentáris demokrácia elvei még hivatkozási alapként sem kerülnek szóba. Mert ez történt. De ha egy kirakatügyben a Bizottság ülésére nem megy el a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc, akkor a nyilatkozó szerint vele szemben a parlamentáris demokrácia alapelveinek megsértése kérhető számon.

Tényleg hahotázhatnánk, a  jogállami garanciák leépítése terén az elmúlt 56 parlamenti munkanap során elért „eredmények” ismeretében, de nincs kedvünk hahotázni. Leforrázva állunk, hogy a cinizmus milyen flottul működik az új politikusgeneráció napi gyakorlatában, és konstatálhatjuk, hogy  húsz évvel korábbi reményeink - egy európai, nyugatos demokrácia meghonosodásáról Magyarországon  -  végleg  szertefoszlani látszanak.

(Lánczos Vera)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!