rss      tw      fb
Keres

Focus: Orbán durva náci-hasonlata
A Focus című német politikai hetilap Nem diplomatikus miniszterelnök – Magyarország kormányfője náci-módszerekkel vádolja Merkelt címmel közölt cikket. A diplomácia másként működik: Orbán Viktor magyar miniszterelnök durva náci-hasonlattal védekezett a német bírálattal szemben, amely a kormányzása alatt bekövetkezett jobboldali fordulatot kifogásolják. A magyar ellenzék döbbenten reagált.


Kissé durvának tűnik az eset, amely jelenleg ellentétet szül Magyarország és Németország között: Angela Merkel a WDR német közszolgálati adó Európa-fórumán múlt csütörtökön tulajdonképpen azért emelt szót, hogy mérsékelten járjanak el Magyarországgal és az uniós tagállam demokrácia- és jogállam-deficitjével. A magyar miniszterelnök másnap saját rádióműsorában rendkívül ingerülten reagált, és Merkel Magyarország-politikáját az ország Hitler által elrendelet 1944-es megszállásához (Margaréta hadművelet) hasonlította – jelentette a hungarianspectrum című politikai blog.

A kancellár csütörtökön szó szerint a következő mondta: „Mindent el fogunk követni, hogy Magyarországot a helyes útra térítsük, nem kell mindjárt a lovasságot küldeni”. Merkel ezzel Peer Steinbrück szocialista kancellárjelölt megnyilvánulására utalt, aki ugyanezen a fórumon előzőleg lehetségesnek tartott az ország kizárását is unióból.


„A lovasság már akkor sem volt jó ötlet”

Merkel vélhetően csitítónak szánt megnyilvánulása azonban nemigen tetszett Orbánnak. Pénteken 180 perc című, szokásos heti rádióműsorában, amely a Kossuth rádióban, a kormányhű közszolgálati adón hangzott el, kijelentette: „A németek már küldtek lovasságot Magyarországra, tankok formájában jöttek. Ne küldjenek, az a kérésünk. Nem volt jó ötlet, nem vált be”.

A magyar ellenzék nagyrészt döbbenten reagált Orbán kijelentésére. Kovács László szocialista politikus, volt külügyminiszter és volt uniós biztos az ATV műsorában „durva tréfáról” beszélt, és felhívta a figyelmet, hogy Angela Merkel éppenséggel azért emelt szót, hogy a magyar kormánypolitikára ne adjanak rögtön agresszív választ.


A liberálisok és a szocialisták „hazaárulók”

Jelenleg a politika és a sajtó mindkét oldalon találgat, hogy vajon miért tartotta szükségesnek Orbán ezt a verbális támadást. A diplomáciai ügyességet általában nem tekintik a magyar kormányfő nagy erősségének. Orbán különösen pártja, a Fidesz 1990-es években bekövetkezett egyértelmű jobbra fordulása óta a nacionalizmus általa meghatározott retorikát használ. A szocialistákat és liberálisokat „hazaárulónak” tartja.

Orbán kormánya a budapesti parlamentben kényelmes kétharmados többséggel rendelkezik. A konzervatív kormánytöbbség szavazataival a magyar parlament márciusban vitatott alkotmánymódosításokat fogadott el: korlátozzák az alkotmánybíróság jogköreit és lehetővé teszik a kormány fokozott beavatkozását az igazságszolgáltatásba és a felsőoktatásba. Az alkotmánymódosítások éles nemzetközi bírálatokat váltottak ki.

(hj)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!