rss      tw      fb
Keres

Orbán: farkasok vagyunk – az erősek összefognak, a gyengék széthullanak
Orbán Viktor szombaton részt vett a 475 éves Debreceni Református Kollégium, a 175 éves debreceni Dóczy Gimnázium és a magyar református egység napja alkalmából rendezett ünnepi hálaadó istentiszteleten a debreceni Nagytemplomban, és beszélt is. Amit mondott:


Orbán beszél

Tízmilliárd a jövő reformátusságáért, a jövő magyarságáért

Az egyetemes reformáció elindulásának 500. évfordulójáig, 2017-ig a magyar kormány tízmilliárd forintot biztosít a Debreceni Református Kollégium és iskoláinak rendbehozatalára. A kormány meggyőződése, hogy ez a támogatás nem egyszerűen a múltunk megbecsülése, hanem a jövő reformátusságáról, a jövő magyarságáról szól. (Orbán és Bölcskei Gusztáv a Nagytemplomban írta alá a támogatásról szóló megállapodást.)


Maugli így folytatta: farkasok vagyunk, végre rendet teremtünk

Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke az istentiszteleten a dzsungel törvényét idézte, és Maugli szavaival kijelentette: „egy vérből valók vagyunk, te meg én”. Orbán hozzátette: „Maugli így folytatta: farkasok vagyunk”, ami azt jelenti: az erősek összefognak, a gyengék széthullanak. „Három éve a magyarok világossá tették: összefogást, alapvető változást akarnak az élet egész területén (...), olyan új politikai, társadalmi, gazdasági rendszert, amely végre rendet teremt”. (Bölcskei prédikációja azonban – az MTI tudósítása szerint – így hangzott: „Egy vérből vagyunk, Isten az egész emberi nemzetséget egy vérből teremtette.”)


Az erősek összefognak, a gyengék széthullanak

Ezért tekintik a választási eredményt társadalmi szerződésnek, amely megalapozta a nemzeti együttműködés rendszerét, mert „az erősek összefognak, a gyengék széthullanak”. A nemzeti együttműködés rendszerének első számú szabálya: a győztesnek nem igaza van, hanem feladata.


A kommunisták ellopták a perselyt, a kormány visszaadja

Nagyrabecsülését fejezte ki a Magyarországi Református Egyháznak azért, amit a magyar református közösségért tett. „A kommunista diktatúra (...) ellopta (...) azt a perselyt, amelyet évszázadokon keresztül a magyarok adományoztak” az egyházaknak. A kormány visszaadja az egyházaknak, a magyar népnek azt, amit elvettek tőlük.


Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Orbán Viktor kezet fog, miután aláírta a tízmilliárdos megállapodást

Az egyházak nem szoktak összepakolni és itthagyni az országot

Tudjuk: az egyházak nem szoktak összepakolni, nem szokták itt hagyni az országot, nem szoktak itthagyni bennünket. És nem verik nagydobra azt, amit az emberekért tesznek.


Egyedül Istené a dicsőség

A Magyarországi Református Egyház hiszi és vallja: Soli deo Gloria, egyedül Istené a dicsőség. A protestantizmus összefonódott a nemzet sorsával, és a magyar protestantizmus „legnagyobb emlékműve” a magyar nyelv. A nyelv megőrzésében nagy szerepe volt a Debreceni Református Kollégiumnak, amely évszázadokon át prédikátorokat, tanítókat képzett, akik később az egész ország területén a gyülekezetek, az iskolák élére álltak.


Az internacionalista, szabadelvű Európa egyre mélyebben gázol a válság ingoványába

A reformátusok jelmondata, hogy az egyházat szüntelenül reformálni kell, érvényes az állam megújításában is. „Európa mintha most elfeledkezett volna erről”, mert „az internacionalista, szabadelvű” szellemben vezetett Európa „egyre mélyebben gázol a válság ingoványába”.


Magyarországnak keresztény-keresztyén értékei adják az erőt, hogy úrrá legyen a válságon

Magyarország keresztény-keresztyén értékei adják azt az erőt, hogy úrrá legyen a válságon, amiben jelentős szerepe van a kormány és a történelmi egyházak együttműködésének.

A kormányfő beszédét követően Orbán Viktor és Bölcskei Gusztáv a Nagytemplomban aláírta a bejelentett támogatásról szóló megállapodást.


A tüntetők meg a vidám miniszterelnök és EMMI-miniszter

Orbánt Viktort a Nagytemplom előtti téren mintegy 30 tüntető fogadta „Trafikmutyi” , „Hazug Fidesz”, „Loptok, csaltok, hazudtok”, „Orbán, takarodj!” táblákkal. A tüntetést a Demokratikus Koalíció szervezte, a demonstrációhoz csatlakozott az MSZP, az Együtt 2014 és a Magyar Szolidaritás Mozgalom. Míg Orbán a Nagytemplomban tartott istentiszteleten vett részt, a tüntetők a tér túlsó végében demokráciát, tisztes megélhetés nyújtó munkát, a trafik- és földpályázatok tartalmának nyilvánosságra hozását követelték. A tér másik felén hasonló számú, nemzeti és árpádsávos zászlókat lengető csoport a magyar református egység mellett demonstrált.

(mzs – MTI-fotók: Czeglédi Zsolt)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!