rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. augusztus 4.

Bolgár György kérdései a 2010. augusztus 4-ei műsorban


Mai műsorunkban megbeszéljük, hogy rövid időn belül már a második rendőrgyilkosság történt. Ezúttal az éjszaka Alsóőrsön egy közúti igazoltatáson. Egyenlőre nem tudni, hogy kik lőttek és miért. Ráadásul az első információk óta a rendőrség nem adott újabbakat. Egy szóvivő csupán annyit mondott, hogy a rendőrök nyomozati cselekményt hajtanak végre. Vajon nem volna-e szükség nagyobb nyilvánosságra?

Másik témánk is a nyilvánossággal kapcsolatos. Pelczné Gáll Ildikó a Fidesz európai képviselője az unió irányító szervéhez, a bizottsághoz fordult, segítséget kérve a magyar kormány számára ahhoz, hogy ne lehessen a demokrácia álcája mögé bújva igaztalanul bírálni a sajtóban például a kormányzat médiaterveit. Lehet hogy az Európai Unió fog fellépni az Orbán-kormányt kritizálókkal szemben?

Mit szólnak ezenkívül ahhoz hogy a főispánéhoz hasonló rendszer visszaállítását tervezi a Fidesz-kormány, igaz, főispánok nélkül. A jobboldali Heti Válasz című hetilap szerint mindenesetre a háború előtti közigazgatási rendszer mintájára hamarosan ismét a központi végrehajtó hatalom kinevezettjei irányíthatják majd az egyetlen hivatalba összevont megyei szakigazgatási szerveket. Mert így a hatékonyabb? Vagy a győztes mindent visz?

Beszéljük meg továbbá, hogy folytatódnak a sorozatos kirúgások. Ma például három nemzeti park az Aggteleki, a Hortobágyi és az Őrségi igazgatóját bocsátották el állásából, indoklás nélkül. A lépés miatt tiltakozott a zöld ügyekre különösen érzékeny LMP. Hangsúlyozva, még véletlenül sem MSZP-s pártkatonák menesztéséről volt szó. Na és?

És végül mi a véleményük arról, hogy egyetlen közterületen sem tudták elhelyezni a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt romák emlékművét. Ezért a német szobrász alkotását az evangéliumi testvérközösség budapesti templomának kertjében avatták fel. A kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerint intő jel, hogy vannak olyanok, akik úgy gondolják, emlékezni fájdalmas és haszontalan. Csak egy német szobrász és a német nagykövet gondolja másképp?


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!