rss      tw      fb
Keres

Ki teremt egymillió munkahelyet?

Cséfalvay Zoltán szerint a vállalkozók;
Orbán Viktor korábbi ígéretei szerint a Fidesz

Halasztódnak az érdemi reformok címmel tette közzé a Népszava a Cséfalvay Zoltánnal, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkárával készített beszélgetés összefoglalóját. Ebben szerepel a következő mondat: „Az Orbán Viktor miniszterelnök által megígért egymillió munkahely megteremtése sem a kormány feladata lesz, ezt a vállalkozók teremtik meg - jegyezte meg Cséfalvay a Fidesz-kormány által sokat citált jövőkép egyik jellegzetes pontját.”
Orbán Viktor ezzel szemben az egymillió munkahelyről a következőket mondta tavaly március óta:

Új irány Magyarország! Új irány magyarok!
2009. március 6.

Orbán Viktor országértékelő beszéde Budapesten
„Tudjuk, hogy a fiatalok minden nagy korszakváltás idején a jövő harcosai. Most kérem tőlük, hogy higgyék el, rajtuk is múlik, hogy milyen országban kezdik majd meg felnőtt életüket. Rajtuk is múlik a saját jövőjük, ne szedjék fel a sátorfájukat, ne hagyjanak itt bennünket: a változásért folytatott küzdelemben rájuk is szükség lesz. Higgyék el, higgyenek abban, hogy minden nemzedéknek saját magának kell kijelölnie saját életének határait. Higgyék el, hogy együtt be fogjuk bizonyítani, hogy igenis lehet másképpen vezetni egy országot, másképpen kormányozni, mint ahogy most éppen a reménytelenség emberei teszik. Igen, közösen be fogjuk bizonyítani. Lehetséges munkahelyeket teremteni annak érdekében, hogy tíz év múlva egymillióval többen dolgozzanak legálisan, mint ma.

Magyarország a túlélésért küzd
2009. március 9.
A HírTV Rájátszás című műsorában

„Nem ígérem, hogy könnyű lesz; azt sem, hogy rövid. Dolgoznunk kell. Én nem véletlenül mondom azt, hogy a következő tíz évnek a kulcskérdése, hogy képesek leszünk-e közösen tíz év alatt egymillió munkahelyet teremteni. Ez lehetséges, csak bele kell vágni. Megint kérdezi, hogy hogyan? - Hát adókat kell csökkenteni. Hogy kell adót csökkenteni, kérdezik? Úgy, hogy csökkentjük őket, tehát kisebb adókulcsokat kell meghatározni.”

Nem ígéreteket, vállalásokat teszek
2009. október 14.
A TV2 Mokka című műsorában

„És az én legfőbb vállalásom az az, hogy tíz év alatt egymillió munkahelyet fogunk teremteni. Ehhez adócsökkentés kell!”

''A szlovák nyelvtörvény kulturális agresszió az európai értékek ellen''
2009. október 17.
Beszéd a Magyar Koalíció Pártja IX. kongresszusán, Rimaszombatban

„…talán nem közömbös az Önök számára sem, talán éppen mert a regionális együttműködés határokon átnyúlva komoly gazdasági lehetőségeket kínál mind az itt élő, mind a Magyarország mai területén élő magyarok számára, hogy annak a politikai családnak, amelyet én képviselek, a programjának középpontjában egymillió új munkahely és a gazdasági növekedés megindítása áll.”

A Fidesz felkészült
2009. november 9.
Az Echo TV Napi aktuális című műsorában

„Nekünk most egy gyors, akcióképes kormányzásra van szükségünk… Ne felejtsük el, nekünk létre kell hozni sürgősen több százezer, illetve egymillió munkahelyet, el kell hárítani a gazdasági vészhelyzetet, némi igazságot is kell tenni abban az értelemben, hogy a végkielégítéseket vissza kell szedni, ez nem maradhat így, ahogy van.”

Másfél millió munkahellyel lett kevesebb

2010. február 8.

A Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában

Orbán Viktor: - … A mi programunkban az szerepel, hogy létre akarunk hozni egymillió új munkahelyet.
Mv.: - Tíz év alatt.
Orbán Viktor: - Hát legrosszabb esetben tíz év alatt, igen. Úgy gondolom, hogy komoly párt komoly vállalásként 10 évet mondhat, de nem lepődnék meg, ha hamarabb sikerülne.
Mv.: - Amíg létrejönnek új munkahelyek, ha létrejönnek új munkahelyek, azzal is számolnak, hogy mennyi munkahely szűnik meg ezzel párhuzamosan?
Orbán Viktor: - Hát természetesen, azt gondolom, hogy a piacgazdaságnak az a rendje, hogy munkahelyek szűnnek meg és munkahelyek jönnek létre. A lényeg az, hogy mindig több jöjjön létre, mint amennyi megszűnik. Egyébként ebben nekem van némi praxisom, hiszen '98 és 2002 között mi létrehoztunk jó néhány, több tízezer, talán 200 ezer környéki, körüli munkahelyet úgy, hogy közben munkahelyek is szűntek meg. De összességében a szaldó pozitív volt. Tehát én, én azt akarom mondani ezzel a tíz év alatt egymillió munkahellyel, hogyha visszagondolunk 1990-re, amikor a rendszerváltás bekövetkezett és a gazdasági átalakulás megindult, akkor megszűnt 1,5 millió munkahely Magyarországon. Ebből az elmúlt 20 év alatt visszaépült 500 ezer. De egymillió még mindig hiányzik. Tehát ha el akarjuk érni azt a foglalkoztatási szintet, amit egyébként Magyarország már egyszer 1990-ben elért, ha ugyanannyi embernek kenyeret akarunk adni, mint amennyinek '90-ben kenyeret adtunk, akkor egymillió új munkahelyet létre kell hozni. Tehát amit mondok, az nem abszurd, nem légből kapott, hanem történetileg megalapozott szám és perspektíva.”

Magyarország jövője még nem dőlt el
2010. február 8.
A Hír TV Rájátszás című műsorában

- Elnök úr, ha már a munkahelyeket is szóba hozta: egymillió munkahelyet vállalnak tíz évre, de ma reggel hallottam az interjúban, hogy ha lehet, még korábban szeretnék ezeket megteremteni. Tulajdonképpen miért kell egymillió munkahely? Félmillió körül van a munkanélküliek száma. Ilyen sok megszűnésével számol?
- Hát, először is tisztázzuk, hogy mennyi most a munkanélküliek száma! […]Tehát összességében Magyarországon a mi véleményünk szerint 16-17 százalékos a munkanélküliség. Ezért az egymillió munkahely – hogy válaszoljak a kérdésére –, az egymillió munkahely létrehozása indokolt program.”

***

A két kivétel, ahol Orbán legalább utalt rá, hogy aki szó szerint értette korábbi ígéreteit, hogy ugyanis a többes szám első személy azt jelentené, hogy a Fidesz, a majdani Fidesz-kormány (azaz az állami gondoskodás) teremt egymillió munkahelyet – ahogy vélhetően a Fidesz választóinak nagy része értette Orbánt –, az rosszul értette.

Újjá kell építeni Magyarországot
2010. február 5.
Orbán Viktor évértékelő beszéde Budapesten

„A józan ész tehát azt diktálja, hogy tűzzük ki célként magunk elé, hogy az elkövetkező tíz év alatt egymillió munkahelyet hozunk létre. Ezért mindenekelőtt a hazai kis- és középvállalkozásokat kell támogatnunk, mert most is ők adnak munkát a legtöbb embernek. Az embereknek csak akkor lesz munkájuk Magyarországon, ha őszintén kimondjuk: ha megvédjük a magyar termékeket, ha megvédjük a magyar árukat, ha megvédjük a magyar földet és megvédjük a magyar vízkészletet.”

A Fidesz létrehozta "a tíz plusz egy ügy bizottságát"
2010. április 9., Inforádió

Orbán Viktor továbbra is vállalhatónak tartja, hogy egymillió új munkahelyet hoznak létre tíz év alatt. Ismét hangsúlyozta, ha Magyarországon egymillióval többen dolgoznának, akkor a gazdaság tervezhető és kiszámítható lenne, így tervezhető és kiszámítható életet biztosítana. Emlékeztetett arra, hogy a vállalkozókkal közösen létrehoztak jó néhány munkahelyteremtéssel is foglalkozó munkacsoportot. Amennyiben bizalmat kapnak a választóktól, ezeket szeretnék bevonni a kormányprogram elkészítésébe.”
„A munkahelyteremtés forrásainak biztosításával kapcsolatosan elmondta, az európai uniós támogatások minél nagyobb hányadát tervezik eljuttatni a kis- és középvállalkozóknak, mert azok tudnak leggyorsabban és a legtöbb embernek munkát adni.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!