rss      tw      fb
Keres

Sólyom „jelenlétével nem kívánja feszélyezni a plebejusok ünnepét”

Hírösszefoglaló:
Sólyom, az MSZP, az LMP nem vesz részt az új államfő beiktatásán, a Jobbik igen – Sólyom láthatatlan elnökként Schmitt lelkiismerete lesz – Péntektől új szervezeti rend a Köztársasági Elnöki Hivatalban – Lezsák már küldi is a törvényeket – Nagy N. Péter: „Hogyan őrködik egy motor?”


Sólyom László távozó államfő mandátuma augusztus 5-én éjfélkor lejárt. Schmitt Pál augusztus hatodikán, ünnepélyes keretek között lép hivatalba. Az ünnepség - amelyet a Magyar Televízió élőben közvetít – délelőtt 11 órakor kezdődik, és nyilvános lesz. A műsort Mécs Károly színművész konferálja fel és vezeti. Az ünnepségen fellép a Csillagszemű Táncegyüttes, Miklósa Erika előadóművész és Kelemen Barnabás hegedűművész. Schmitt Pál tízperces ünnepi beszédet mond hivatalba lépésének alkalmából.

A Népszabadság információja szerint
Sólyom László nem vesz részt utóda Szent György téri beiktatási ünnepségén. A négyszemközti konzultáció során a leköszönő államfő átadta utódjának a közelmúltban megjelent, az „Egy elnökség lenyomata" című könyvét, amelyben összegezte a vele készült interjúkat és az általa fontosnak ítélt megszólalásait azzal, hogy ezt hagyja örökül Schmitt Pálra. A szükséges átadás-átvételi dokumentumok aláírása után Schmitt Pál szóba hozta, hogy úgy értesült: elődje nem megy el a Szent György téri ünnepségre. Sólyom László ezt megerősítette. Úgy tudjuk, munkatársainak korábban úgy fogalmazott: "jelenlétével nem kívánja feszélyezni a plebejusok ünnepét".

Az LMP nem megy el Schmitt Pál beiktatására
MTI 2010. augusztus 5., csütörtök 19:42

Mivel csak csütörtökön kaptak meghívót, az LMP nem képviselteti magát az új államfő, Schmitt Pál pénteki beiktatási ceremóniáján - mondta Schiffer András, a párt frakcióvezetője az MTI-nek. Egy köztársasági elnöki beiktatásánál nem az a módi, hogy az ellenzéki pártokat egy nappal korábban értesítik. Nyilvánvaló a szándék, hogy valójában az ellenzékiek "nem kívánatos vendégek", ennek szellemében nem is fognak elmenni - mondta.
Schiffer a Népszabadságban "arcátlanságnak", "alkotmányos modortalanságnak" ítélte, hogy azt követően küldték el a Sándor-palotából a meghívókat ma délelőtt az ellenzéki pártoknak, miután reggel megjelent egy hír arról, hogy az MSZP és az LMP nem kapott meghívást az elnöki beiktatásra. Megjegyezte: mindez azt is meghatározza, hogyan viszonyul majd az LMP Schmitt Pál elnöki működéséhez.

A Jobbik részt vesz Schmitt Pál beiktatásán
MTI 2010. augusztus 5., csütörtök 19:00

A Jobbik képviselteti magát az új államfő, Schmitt Pál (Fidesz-KDNP) pénteki beiktatási ceremóniáján - mondta Szabó Gábor pártigazgató csütörtökön az MTI-nek. A párt hivatalosan csütörtökön kapta meg a meghívót az ünnepségre. Szabó Gábor azt mondta: a párt képviselteti magát a beiktatáson, mégpedig Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes személyében, mivel Vona Gábor elnök külföldön tartózkodik.

Az MSZP nem vesz részt Schmitt Pál beiktatásán
MTI 2010. augusztus 5., csütörtök 17:36

Az MSZP kifogásolja Schmitt Pál beiktatási ceremóniájának költségeit, valamint azt is, hogy az "ünnepségre történő meghívás sértő volt", ezért a szocialista párt nem vesz részt a köztársasági elnök pénteki beiktatásán.
A szocialisták csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írják: tökéletesen példázza a kormány magatartását, hogy az ellenzéki vendégeket, "felrúgva minden illemet, protokollt", mindössze huszonnégy órával az esemény előtt hívták meg. Ezt tetézi, hogy az ellenzéki politikusok csak akkor kerültek fel a meghívottak listájára, amikor hiányukra a sajtó képviselői felhívták a figyelmet.
Az MSZP szerdán szégyenletesnek nevezte, hogy a megválasztott államfőt "nagy hacacáréval kísérik a hivatalába, míg az árvízkárosultak még mindig nem kapták meg a kártérítéseiket".

Sólyom László "láthatatlan elnökként" az új államfő mellett áll
MTI 2010. augusztus 5., csütörtök 16:57

Sólyom László leköszönő köztársasági elnök csütörtök délután, a mikor a Sándor-palotában hivatalosan is átadta hivatalát Schmitt Pál új államfőnek, sok sikert kívánt az új köztársasági elnöknek a munkájához: magától értetődik, hogy minden elnök szeretne új fejezetet kezdeni, "azonban ne felejtse el, hogy mindnyájan ugyanazt a könyvet írjuk".
Azt mondta, "láthatatlan elnökként" mindig Schmitt Pál mellett áll, "amikor csak az Ön lelkiismeretét ébreszteni kell, vagy meg kell erősíteni".
Schmitt Pál fennkölt pillanatnak nevezte, hogy átveheti a nemzet képviseletét és a demokrácia őrzését. Elmondta, mindent el fog követni, hogy elődje nyomdokába léphessen, aki „magasra tette a mércét”. Igyekszik Sólyom László útmutatásai szerint dolgozni, és "jottányit" sem fog engedni az alkotmány által ráruházott felelősségből.
Beszélt arról is, hogy köztársasági elnökként neki is lesznek külön vállalásai, mint ahogyan Sólyom László szívén viselte a környezet védelmét és a nemzet egységesítését. Számít Sólyom László személyes tanácsaira és igényt tart az együttműködésükre.
Az elnöki hivatal átadás-átvétele azóta zajlik, hogy az Országgyűlés június 29-én megválasztotta a Fidesz-KDNP jelöltjét, Schmitt Pált köztársasági elnöknek.
Kiss Norbert, az elnöki hivatal jövendő társadalmi és kommunikációs hivatalvezetője hétfőn az MTI-nek elmondta: Tari Sándor hivatalvezetőn keresztül Vajna Márton, a KEH jövendő külügyi hivatalvezetője és ő maga intézte a hivatal átadás-átvételét.

Péntektől új szervezeti rendben működik a Köztársasági Elnöki Hivatal
MTI 2010. augusztus 5., csütörtök 18:12

Péntektől új struktúrában működik a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH). Három vezető szervezeti egység jön létre: a jogi, alkotmányossági és közigazgatási, a külügyi, illetve a társadalmi és kommunikációs hivatal.
A KEH csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll, hogy a leköszönő államfő, Sólyom László és utódja, Schmitt Pál délutáni négyszemközti megbeszélésükön formálisan is lezárták az átadás-átvétel folyamatát.
A pénteken létrejövő új szervezeti egységek közül a jogi, alkotmányossági és közigazgatási hivatalt Cservák Csaba, a külügyi hivatalt Vajna Márton, a társadalmi és kommunikációs hivatalt pedig Kiss Norbert irányítja. A szervezet részét képezi a katonai főosztály, valamint a gazdálkodási és üzemeltetési főosztály is - olvasható a közleményben. (A Köztársasági Elnöki Hivatalban eddig öt - az alkotmányügyi és jogi, a katonai, a külügyi, a protokoll, illetve a stratégiai és kommunikációs - főosztály működött, és a hivatalvezető irányítása alá tartozott az üzemeltetés.) A KEH sajtófőnöke Szabó Edina lesz (ő az első Orbán-kormány idején a Magyar Televízió rossz emlékű reggeli műsorát vezette, majd a Hír Tv munkatársa lett, később Orbán Viktor mellett dolgozott, vezette például az OV Tv-t). Az intézmény 52 dolgozója közül ugyanakkor 6 maradhat meg huzamosabb ideig posztján, a többieket – a hírek szerint – leváltják. Marad Pach Judit (sajtóügyek), valamint Szabad György egykori MDF-es házelnök felesége is a protokoll osztályon.
A KEH közölte: Schmitt Pál pénteken ünnepélyes keretek között lép hivatalba. A rendezvényre meghívást kaptak a közjogi méltóságok, a volt köztársasági elnökök, a miniszterek és az államtitkárok, a parlamenti pártok frakcióvezetői, a Magyarországra akkreditált diplomáciai testületek vezetői, valamint a történelmi egyházak és a határon túli magyar szervezetek képviselői.

Lezsák Sándor pénteken küldi a törvényeket
Sokakban ellenérzéseket keltett, hogy Schmitt Pál még házelnökként a parlament által megszavazott törvények aláírásával a fideszes Lezsák Sándor parlamenti alelnököt bízta meg – írja a Népszabadság. A politikus viszont közleményben tudatta: csak az elnökváltás napján írja alá és küldi el a törvényeket a köztársasági elnöknek, azaz Schmitt Pálnak. Ezzel nyilván az volt a cél, hogy a távozó (és esetleg akadékoskodó) államfőt „hatástalanítsák". Így már Schmitt Pál ellenjegyzi a médiatörvény-módosítást, a kétmilliós végkielégítésről szóló szabályozást, s más „kényes" jogszabályokat. A házelnök már államfővé választása előtt megfogalmazta krédóját: „nem gátja, hanem motorja kíván lenni a törvényhozásnak".

Nagy N. Péter írása a Népszabadságban: Egy beiktatás, egy temetés - álláspontunk Schmitt Pálról (részlet)

„Sólyom László nem megy el az elnöki beiktatásra, nem vesz részt életműve nagy részének temetésén. Neki kétszeres alkotmánybírósági elnökként, és nemcsak ezért, súlya volt e tisztségben. Ezen belül döntő részt ellensúly a Gyurcsány-, majd némiképp a Bajnai-kormánnyal szemben is. Elfogulatlansága néha vitatható volt. De ahányszor - sokszor, tizenhétszer - normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól a törvényhozó-végrehajtó hatalom valamelyik aktusára, mindig neki adtak igazat. (Ahogy így volt ez elődjével, Mádl Ferenccel is.) Schmitt Pál ilyen közjogi rangra nem tart igényt. Jó előre bejelentette, hogy nem lesz ellensúlya a kormánynak, csak motorja a törvényhozásnak. Orbán Viktor pedig tévéinterjúban közölte, teljes félreértés van itt, mert Magyarországon az államfő ’nem fékje meg ellensúlya a kormánynak, hanem a végrehajtó hatalomnak a része’.”
Ha félreértés van, akkor azt az eddigi alkotmánybíróságok és a most távozó államfő okozta. Az ő kérdésére válaszolva az AB 62/2003-as határozata fogalmaz így: ’Az (...) államfői jogkörök az Országgyűlés törvényhozási tevékenységének ellensúlyát képezik a hatalommegosztásnak az alkotmány által szabályozott rendszerében.’ Az indoklásban - nemcsak itt, sok helyen - pedig az áll, hogy a köztársasági elnök jogai gyakorlása során őrködik az egész államszervezet demokratikus működésén. De hogyan őrködik egy motor?”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!