rss      tw      fb
Keres

Paprikajancsi a NENYI-n: „Erőszakmentesen kinevetni az erőszakos ostobaságot”

A Pécsi Újság számol be a tettről. És az elkövetőről. Így: „Egy (volt? jelenlegi?) SZDSZ-tag, a roma nevelési programok egyik kidolgozójaként is ismert Heindl Péter történelemtanár” követte el a cselekményt, hogy ugyanis összefirkálta az APEH ügyfélszolgálatán kifüggesztett Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatot. Az újság így folytatja: „Az akciót egy tanártársa (a szintén ex-SZDSZ-es Baracs Nóra) lefényképezte, s a facebookon tették közzé a fotót.”

Ezt:

Heindl Péter így indokolta facebookos oldalán a „tettet”: "Ma délelőtt cselekvően is beszálltam a bulla-ellenes mozgalomba. Elmentem a pécsi APEH-hez és ott az ügyfélváróba kirakott hatalmas NENYI-plakátra egy szép, mosolygós arcú paprikajancsi portrét pingáltam vastagon író alkoholos filctollal. Egy pécsi pedagógus kollégám, Baracs Nóra segített azzal, hogy lefotózta a művet. Ezúton csatolok egyet az elkészült fotókból. A hivatalban lévők közül többen érdeklődve figyelték, mit csinálunk. Kb. 2-3 percet töltöttünk ott: az alkotótevékenységet követően még visszanéztük a fényképezőgépen, hogyan sikerültek a képek. Aztán kisétáltunk. A terület be volt kamerázva, de hivatali ember - őr, vagy hasonló személy - nem jött oda hozzánk, nem kifogásolta senki, amit teszünk. Amúgy azt gondolom, az alkotmányos rendünkbe nem fér bele a nyilvános politikai véleménynyilvánítás munkahelyeken, hivatalokban. De ha Orbánék elkezdték a NENYI-vel, reagálni kell rá. Nem csak azért zűrös ez a munkahelyen belüli kormányzati politikai véleménynyilvánítás, mert zavarja a munkát. Sajnos ellentmondást nem engedő erőszakosságával képes megfélemlítően hatni a politikailag semleges, vagy a kormánypárti véleménynyilvánítókkal egyet nem értő hivatalnokokra épp úgy, mint a hivatalba betérő - ott gyakran amúgy is szorongó - ügyfelekre is. Demokráciában nyilván nem tűrhetjük, hogy bárki parancselvű tekintéllyel kényszerítsen másokat az ő sajátos politikai véleményének szótlan bámulására. Ha már bámulni kell, ne bámuljunk szótlanul! Nevessük ki! Rajzoljunk rá bármi vidámat: mosolygó figurákat, nevető lufballont, számítógépes nevető szimbólumokat - LOL, xD, :D, :) jeleket - , akármit, ami a plakát komolynak szánt, ostoba üzenetét ellensúlyozza. A reggeli szétkenésétől a rajzolásig mind ugyanazt tesszük: erőszakmentesen kinevetjük az erőszakos ostobaságot. Ehhez jogunk van! Üdv, mindenkinek: Heindl Péter."

A Pécsi Újság szerint „összehangolt, országos akció látszik kialakulni az ország egyes közintézményeiben kifüggesztett Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata című dokumentum nevetségessé tételére”, noha az „Orbán-kormány egyik alapdokumentumáról” van szó.

A Pécsi Újság maga nem fűz kommentárt az ügyhöz, beéri azzal, hogy kommentáltatja Csurka Istvánnal. Így: „A mérgezés jogát és lehetőségét nem vette el senki a volt privilegizáltaktól. Mérgeznek is rendesen. Alantas módszerekkel, hazudozásokkal, ferdítésekkel (...) Különösen azok képesek erre a mérgezésre, akiknek a tájékoztatás, a tömegkultúra majdnem teljesen a kezükben van és hivatkozhatnak és támaszkodhatnak az elmúlt évtizedek liberális begyökeresedéseire és az elplázásított tömeg gyurmázhatóságára. Van tehát veszély az óbégatásban. (Csurka István, Magyar Fórum, 2010. július 29.)”

Lehet választani: némán eltűrni a középületekben „az erőszakos ostobaságot” vagy Heindl Péter megoldásához folyamodni (netán Csurkával egyetérteni).

De, mint az újság írja, az APEH-dolgozók nem érték be azzal, hogy lemosták a táblát és egy másik helyre vitték az épületben. Feljelentést is tettek.

Úgy gondolom tehát, választani csak addig lehet, amíg Heindl Pétert a feljelentés nyomán el nem marasztalja valamelyik hatóság. Ha ez megtörténik, csak egy választási lehetőségünk marad. Még akkor is, ha nem érzünk magunkban különösebb közfirkálási hajlamokat.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!