rss      tw      fb
Keres

Mintegy 900 millió forint értékű kötvényt bocsát ki Bátonyterenye önkormányzata

MTI 2010. augusztus 6., péntek 12:42

Bátonyterenye önkormányzata 849 millió forint értékben bocsát ki kötvényt 20 éves futamidőre, a pénzből a Nógrád megyei város fejlesztését biztosítják - mondta a polgármester az MTI-nek pénteken.

Lavajné Dóka Éva (MSZP) közölte: a változó kamatozású kötvényt két év türelmi időt követően 2012. szeptember 30-tól negyedéves egyenlő részletekben 2030. szeptember 30-ig törlesztik.

A kötvénykibocsátásból származó 849 millió forintból 281 milliót folyamatban lévő beruházások önrészének biztosítására fordítanak. Ezek között van a bölcsőde felújítása, az egészségház központ kialakítása és a kistérség szociális ellátórendszerének fejlesztése, a maconkai tó rekonstrukciója, a Bartók Béla úti általános iskola felújítása, vagy a városrehabilitáció.

Önkormányzati tulajdonú társaságoknak is adnak át pénzt, így a városüzemeltetési társaságnak 150 milliót gépbeszerzésre, valamint a hatékonyságnövelő struktúraváltási programra, a Tanuszoda Nonprofit Kft.-nek pedig 122 milliót az idei folyószámlahitel kiváltására.

Emellett 2010 és 2016 között 296 millió forintot használnak fel az uszoda hitelének ütemezett törlesztésére.

Bátonyterenye önkormányzatának komoly terhet jelent az uszoda fenntartása, a létesítményt tavaly be is zárták néhány hónapra pénzhiány miatt. Akkor, bár a döntés ellen tiltakozott a Fidesz városi szervezete és önkormányzati frakciója, közleményükben elismerték, hogy a beruházás csődközeli helyzetbe sodorta Bátonyterenyét.

A 2005-ben átadott uszodát a "Beruházás a 21. századi iskolába" program keretében építették úgy, hogy 2006-tól törlesztik a 10 éves futamidejű hitelt, átlagosan évi mintegy 40 millió forintot, ám a létesítmény e kiadás mellett több tízmillió forintos veszteséget termel évente.