rss      tw      fb
Keres

Nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjat alapított az Emmi

MTI 2013. június 26., szerda 21:45

A jövőben nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjat is adományoz Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere - az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg.

Az ösztöndíj tanulónként havonta hatvanezer forint, az összeget a megállapítását követő szeptember elsejétől két tanítási évben folyósítják. Az ösztöndíjra vonatkozó pályázati felhívást a miniszter legkésőbb minden tanév utolsó napjáig közzéteszi.

A felhívás tartalmazza a pályázaton részvételre jogosult nemzetiségi anyanyelvű és kétnyelvű középfokú oktatási intézmények felsorolását, az ösztöndíj megállapításának és folyósításának jelen rendeletben meghatározott feltételeit, a pályázat kötelező tartalmát, a benyújtás, továbbá a szerződéskötés határidejét. Az ösztöndíjban középiskolánként két, ezen belül évfolyamonként egy tanuló részesülhet.

A pályázaton az a tanuló vehet részt, aki magyar állampolgár, s nyilatkozata szerint valamely nemzetiséghez tartozik, továbbá tanulmányi eredménye a pályázat benyújtását megelőző tanév végén a rendelet melléklete szerint számított 4-es átlageredményt eléri, más forrásból azonos időszakra nézve tanulmányi ösztöndíjban nem részesül, továbbá aki törvényes képviselőjével egyetemben a pályázat benyújtásával egyidejűleg írásban hozzájárul személyes adatainak e rendelet szerinti kezeléséhez.

Az ösztöndíj odaítélésekor előnyben részesül az a tanuló, akinek a taníttatása - a középiskola a rendelet melléklete szerinti nyilatkozata alapján - az "eltartójára a többi pályázóhoz viszonyítva nagyobb terhet ró".

Az ösztöndíjasnak és a középiskolának az ösztöndíj megállapítását követő első tanév végén, valamint a második tanév befejezésével egyidejűleg részletes beszámolót kell készítenie, és be kell nyújtania a miniszternek.