rss      tw      fb
Keres

Kötelezettségszegés - Kormányszóvivő: a szocialisták mulasztásait orvosolta a kabinet devizahitelügyben

MTI 2013. június 27., csütörtök 10:01

A kormány - ugyanúgy, mint eddig - áll minden érdemi vita elé a meghozott intézkedéseivel kapcsolatban - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő arra reagálva, hogy kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a devizahitel-nyújtás korlátozása miatt.

A kormányzati intézkedéseknek egyértelműen az előző, Gyurcsány és Bajnai vezette szocialista kormányok idején történt mulasztások orvoslása és kijavítása volt a célja - mondta a szóvivő csütörtökön az MTI megkeresésére.

Giró-Szász András szerint ha a Gyurcsány- és Bajnai-kormány idején is ilyen döntések születtek volna, amelyek megnehezítik vagy legalábbis feltételekhez, megfelelő információhoz és körültekintéshez kötik a devizahitelek felvételét - mint például az akkori Lengyelországban -, ma nem lenne sok százezer ember kiszolgáltatva és létbizonytalanságban tartva az abban az időben felvett devizahitelek miatt.

"A kormány elsődleges feladata volt az előző három évben is, hogy ezen helyzetbe került emberek számára a kormányzati mozgástér teljes kihasználásával minél több lehetőséget nyújtson a rájuk rakódó igazságtalan teher alól való kiszabadulásra" - fogalmazott. Hozzátette ugyanakkor: a kabinetnek nemcsak ez volt a kötelessége, hanem az is, hogy elődjeivel ellentétben tegyen azért, hogy ez a helyzet újra ne alakulhasson ki. Éppen ezt a célt szolgálják az unió által most vitatott intézkedések - mondta Giró-Szász András.