rss      tw      fb
Keres

Reding: a megkülönböztetés elleni szabályozás adott, de sok roma nem tud róla

MTI 2013. június 27., csütörtök 18:39

A megkülönböztetés elleni jogi szabályozás alapvetően rendben van, az EU-országok azt beépítették saját jogrendjükbe, de sok roma nem tud arról, hogy adottak a jogai, amelyek védelmében kiállhat a saját hazájában - mondta Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnöke az Európai Roma Platform csütörtöki brüsszeli ülésén.

A tanácskozáson Romániából, a Cseh Köztársaságból, Bosznia-Hercegovinából, illetve Olaszországból érkezett roma civil szervezetek képviselői petíciót adtak át Redingnek, és abban a romák elleni diszkrimináció jelenségeit tették szóvá. Egyúttal kérték, hogy az Európai Bizottság ne habozzon kötelezettségszegési eljárásokat indítani a diszkriminációs gyakorlatot folytató tagországokkal szemben. A brüsszeli bizottság alelnöke ekkor arra biztatta őket, hogy ugyanezeket a beadványokat terjesszék saját országuk vezetői elé is, emlékeztessék kormányzatukat arra, hogy az milyen vállalásokat tett a romák társadalmi befogadásának előmozdítása érdekében.

Viviane Reding felhívta a figyelmet arra, hogy a tagállamok többsége mindeddig nem biztosított elég forrást a romák képzésének, egészségügyi ellátásának, munkahelyhez való hozzájutásának és lakhatási feltételeinek javításához.

Az Európai Roma Platform mostani, sorrendben nyolcadik tanácskozásán - amelyen a tagállamok mellett jelen voltak nemzetközi és civil szervezetek, szakértők, illetve helyi és regionális illetékesek - a magyar kormányzatot Kovács Zoltán, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára képviselte.

A hangsúlyt ezúttal a roma felzárkózás és integráció témáján belül a fiatalkori esélyteremtésre, a roma vezetők bevonására és a folyamatok helyi szinten történő nyomon követésére helyezték. A roma vezetők partnerként történő bevonásáról szóló beszélgetést Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő nyitotta meg.