rss      tw      fb
Keres

Soltész Miklós: 25 év múlva is fenntartható lesz a nyugdíjrendszer

MTI 2013. június 27., csütörtök 19:17

A kormányváltás óta megtett lépéseknek köszönhetően 25 év múlva is fenntartható lesz a nyugdíjrendszer - mondta Soltész Miklós a Fidesz Magyarország jobban teljesít - Oltalom alatt az idősek című rendezvényén csütörtökön Egerben.

A szociális és családügyért felelős államtitkár közlése szerint a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok ténykedését a nyugdíjasok is megsínylették, hiszen 2004 és 2010 között csökkent a nyugdíjak értéke, közben az országot eladósították, amivel az unokák és dédunokák vállára rakták a terheket. Emlékeztetett arra is, hogy a szocialisták lépésről lépésre bevezették ugyan, majd el is vették a 13. havi nyugdíjat.

Az államtitkár a kormányváltás óta eltelt idő sikerei között említette, hogy megszüntették a "nagy rablást" folytató kötelező magánnyugdíj pénztárakat, amelyek működése következtében 2010-re már 2500 milliárd forint volt a nyugdíjkassza hiánya. Ha megmaradnak a kötelező magánnyugdíjpénztárak, fenntarthatatlanná vált volna a nyugdíjrendszer - mutatott rá.

Szűkítették a korai nyugdíjak körét, a 260 ezer érintettből mára 160 ezren maradtak. Felülvizsgálták a rokkantnyugdíjak jogosultságát is: az 500 ezer rokkantnyugdíjasból mostanra 444 ezer maradt, s évről évre csökken a vizsgálatra jelentkezők száma is - ismertette.

Szintén az eredmények között említette Soltész Miklós, hogy sikerült megakadályozni a nyugdíjak megadóztatását.

Köszöntőjében Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő elmondta: az egri rendezvény a Fidesz konferencia-sorozatának tizedik állomása.

"A Fidesz a nyugdíjasok pártján áll, megvédjük a nyugdíjakat és a nyugdíjasokat" - fogalmazott. Hozzátette: a rezsicsökkentés nem áll meg, ezzel szintén segítik az idős korosztályt.

A fórum előtt Soltész Miklós, Nyitrai Zsolt és Habis László egri polgármester (Fidesz-KDNP) közös sajtótájékoztatón jelentette be: a hevesi megyeszékhely 350 millió forint uniós pályázati támogatást nyert három bölcsőde teljes körű felújítására.