rss      tw      fb
Keres

Digitális átállás - Somogy megye az elsők között áll át a korszerű televíziózásra

MTI 2013. június 27., csütörtök 20:11

Somogy megye az elsők között áll át a korszerű televíziózásra, egyike annak a 14 megyének, ahol július 31-én - a digitális átállás első ütemében - a hagyományos analóg műsorszórást felváltja a korszerűbb, számos előnyt nyújtó digitális adásközvetítés - mondta Zsuppán Attila, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikáció igazgatója csütörtökön Kaposváron.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a sajtótájékoztatón, az átállással kapcsolatos tudnivalókról és teendőkről tartott országos körút kaposvári állomásán arról számolt be, az önkormányzat és az NMHH már több mint egy éve dolgozik annak érdekében, hogy a digitális átállás Somogyban és ezen belül Kaposváron is sikeres legyen.

A polgármester tájékoztatása szerint a megyében 18 415, míg Kaposváron 2666 szociálisan rászorult tévétulajdonost értek el az önkormányzat segítségével a szakemberek. Közülük a megyében 1374 háztartásba már eljuttatták az ingyenes vevőrendszereket és Kaposváron is folyamatban van az igényelt eszközök beszerelése - tette hozzá.

Zsuppán Attila hangsúlyozta: a digitális átállás korszakváltást jelent a magyarországi televíziózás történetében. A jobb kép- és hangminőségen túl az eddigi hagyományos, analóg módon ingyenesen fogható három országos csatorna (M1, RTL Klub, TV2), valamint a helyi analóg televíziók adása mellett további négy csatornát (Duna, Duna World, M2, EuroNews) és három rádióadást (Kossuth Rádió, Petőfi Rádió, Bartók Rádió) is előfizetési díj nélkül lehet fogni. Jelentős változásként említette azt is, hogy az analóg sugárzással az ország 86 százaléka volt elérhető, míg a digitálissal már 98 százalék lefedettséget érnek el.

Újdonság továbbá, mondta a kommunikációs igazgató, hogy a digitális átállás olyan kényelmi szolgáltatások elérését teszi lehetővé, mint az elektronikus programújság, illetve a digitális gyermekzár, de a nyelvtanulásban is nagy segítséget jelent, hogy a filmeket akár eredeti nyelven is meg lehet nézni.

Zsuppán Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy a digitális földi adások már most is tökéletesen foghatóak, az átállással nem kell várni július utolsó napjáig.

Vári Péter, az NMHH műszaki főigazgató-helyettese a tévétulajdonosok teendőiről szólva elmondta: a digitális átállás során a kábeltévé-előfizetőknek nincs semmi dolguk. Annak van tennivalója, aki előfizetés nélkül, szoba- vagy tetőantennával televíziózik, és kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 adásait látja, nekik át kell állítaniuk a készüléket a digitális vételre, erre a képernyő alján futó inzertcsíkban is figyelmeztetik a nézőket.

A műszaki főigazgató-helyettes ismertetése szerint annak számára is van megoldás, akinek régi tévéje van. Egy jelátalakító, más néven set-top-box és egy antenna beszerzése és a televízióhoz való csatlakoztatása lehetővé teszi, hogy továbbra is előfizetés nélkül lehessen tévézni, de jobb minőségben és nagyobb csatornaválasztékkal.

Ha valaki az ingyenesen fogható hét csatornánál is többet szeretne látni, akkor előfizethet valamelyik kábeltelevíziós, műholdas, IPTV-s vagy digitális földfelszíni szolgáltató csomagjára - ajánlotta Vári Péter.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a digitális átállással kapcsolatban egy internetes honlapon (www.digitalisatallas.hu) és a 06-80-38-39-40-es számon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton is tájékoztatja az érdeklődőket.