rss      tw      fb
Keres

Megvizsgálják a felelősséget az EU-s beruházások késéséért Szekszárdon

MTI 2013. június 27., csütörtök 20:26

A szekszárdi közgyűlés csütörtöki döntése szerint a projektek lezárása után megvizsgálják az európai uniós beruházások késése és a pótmunkák miatti felelősséget.

A közgyűlés mindkét folyamatban lévő uniós beruházás esetében többletforrást szavazott meg a pótmunkák elvégzéséhez.

A városközpont - benne a Béla király tér - 489 millió forintos rekonstrukciójához most 4 millió, a Babits Mihály Kulturális Központnak az Agóra-projekt keretében zajló másfél milliárd forintos átalakításához pedig újabb 28 millió forint kiegészítésről döntöttek. A 2010 decemberében indult Agóra-projekthez az idei költségvetés terhére eddig 93 millió forintot kellett hozzátenni.

A kulturális központot 2013 májusában kellet volna átadni, a város történelmi főterének átadási határideje június 22. volt. Mindkét projekt kivitelezője a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. és a ZÁÉV Zrt. alkotta R-Z Szekszárd Konzorcium.

Horváth István polgármester (Fidesz-KDNP) a kulturális fejlesztésről a közgyűlés ülésén azt mondta: az esetleges tervezői felelősséget is meg kell vizsgálni, de csak a projekt lezárása után. A városnak egy célja van: minél előbb befejezni a beruházásokat - tette hozzá.

Kerekes László, a projekteket lebonyolító Szekszárdi Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: a csúszás oka a téli, tavaszi csapadékos időjárás volt, ám a kivitelező akkor nem élt a határidő-módosítás lehetőségével. Az új határidőket most a pótmunkák elvégzéséhez kell igazítani - tette hozzá.

A cégvezető arra is kitért, hogy bár a szerződésben szerepel késedelmi kötbér, ezt nem akarják érvényesíteni, már csak azért sem, mert az esetleges kötbér összegét a közreműködő szervezet elvonja az önkormányzattól.