rss      tw      fb
Keres

Áder János várhatóan pénteken dönt a földtörvényről

MTI 2013. június 27., csütörtök 21:25

Várhatóan pénteken hozza meg döntését a köztársasági elnök az Országgyűlés által múlt pénteken elfogadott földtörvény aláírásával kapcsolatban. Áder János erről csütörtökön az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

Az államfő kifejtette: miután hivatala megtartja az utolsó konzultációt a különös figyelemmel kísért jogszabályról, meghozza döntését.

Áder János közölte azt is, hogy a Margitsziget-törvénnyel kapcsolatban az eddigi információk alapján úgy tűnik, elhárult az az akadály, amely miatt korábban visszaküldte a Háznak. Hozzátette: ezt részletesen szintén pénteken vitatják meg szakértőivel.

Emlékeztetett: a kifogásai között szerepelt, hogy egy nemzetközi szerződés előírja az előzetes konzultációt az érintettekkel akkor, ha kerületek közötti területátcsoportosítás történik.

Hozzátette, információi szerint az előterjesztő orvosolta a hibát, a vonatkozó szerződés ugyanis a konzultáció szükségességét fogalmazza meg, annak formáját nem rögzíti. Hangsúlyozta: a területáthelyezésről szóló szándékot nem minősítette, az ugyanis nem alaptörvény-ellenes.

Arra a kérdésre, hogy hivatala vizsgálódik-e a trafikügyben, azt felelte: a törvény már megjelent, itt a köztársasági elnöknek nincs további feladata.

A jogalkotás menetének felügyeletéről szólva Áder János megjegyezte, kevesli a rendelkezésére álló öt napot, amely alatt elkészítheti alkotmánybírósági beadványait egy-egy kérdésben. Beszámolt arról is: az általa vitatott törvényeknél az esetek jelentős részében nem ezzel a lehetőséggel élt, hanem visszaküldte őket a parlamentnek, mert úgy ítélte meg, olyan eljárási hibákat ejtettek, amelyeket orvosolni lehet. A tucatnyi, általa a Háznak visszaküldött törvénnyel kapcsolatban az Országgyűlés orvosolta kifogásait - tette hozzá.

Úgy véli, hivatalba lépése óta megszűnt a nem házszabályszerűen vagy az utolsó pillanatban benyújtott módosító javaslatok gyakorlata, "kénytelenek voltak tudomásul venni azt, hogy bárki is próbálkozna ezzel, ez nem fog az én szűrőmön átmenni". Szerinte azóta pontosabban, kiszámíthatóbban működik a törvényhozás.

"Nekem nem tisztem az, hogy a törvények tartalmi kérdéseibe belemenjek" - fűzte hozzá, és közölte azt is: nem vitatható, hogy a jelenlegi kormánykoalíciónak megvan a megfelelő támogatottsága, legitimációja politikai programjának végrehajtásához.

Az államfő beszámolt arról is, hogy október elején Budapesten tartja vízgazdálkodási konferenciáját az ENSZ, a rendezvényen számos tekintélyes politikus és szakember vesz részt. A köztársasági elnök a vízkérdést a következő évtizedek egyik legfontosabb kérdésének tartja, amely, mint mondta, akár háborús konfliktusok forrása is lehet.

Áder János elismerően szólt az elmúlt hetek magyarországi árvízi védekezéséről.

Közölte azt is: a visegrádi államfők jövő heti, lengyelországi találkozóján is támogatókat kíván keresni ahhoz, hogy az Európai Unió forrásaiból több pénz szolgálja az árvízvédelmet. Az államfő mind a megelőzést, mind egy katasztrófaalap létrehozását fontosnak tartja, de mint mondta, jelenleg mindkettő hiányzik az unió eszköztárából.

Áder János a külföldi látogatásainak szándékáról szólva közölte: egy év alatt minden szomszédos ország vezetőivel, államfőjével találkozni kívánt, akár többször is, ez pedig Traian Basescu román államfő kivételével meg is történt, legutóbbi látogatására a héten került sor Szerbiában.