rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: Trafik - Megugrottt a dohánycégalapítási kedv

MTI 2013. június 28., péntek 4:20

A Napi Gazdaság szerint az új cégek számában is meglátszik a dohánybolt-alapítási láz. Az elmúlt egy évben (2012. június 28. és 2013. június 27. között) összesen 1063 vállalkozás kezdte el a dohányáru-kiskereskedelmi tevékenységet, míg az ezt megelőző egy esztendőben csupán hat - írja a lap pénteki száma a Céginfo.hu adataira hivatkozva.

Az 1063 új társaságból 990 vállalkozás a dohánykoncessziós pályázatok 2012. december 15-i kiírása után alakult. A legtöbb (962) betéti társaság formájában kezdte el működését, kft.-ből mindössze 17-et, közkereseti társaságból 11-et jegyeztek be a cégbíróságok.

A vállalkozások elnevezése nem túl változatos, túlnyomó többségükben már a nevükben utalnak tevékenységükre, így szerepel bennük a trafik, tabak, tobacco, dohány, dohánybolt, dohányáru, dohányker, cigi, cigaretta, cigarettaáru, cigar, cigarium, pipa, csikk, pipa, pipafüst, szipka, bagó és bagóker szavak, s gyakran feltűnik névkezdetként a Coop, feltételezhetően a kiskereskedelmi láncra utalva.

Az összes új dohány-kiskereskedő cég közül a legtöbb (203) budapesti székhelyen kezdheti el tevékenységét, míg 178 Pest megyében. A többi megyében jóval kevesebb társaságot alapítottak, 70-et Bács-Kiskunban, 58-at Csongrádban és 57-et Borsod-Abaúj-Zemplénben. A legkevesebb új dohánykiskert Nógrádban és Tolnában jegyezték be. Hajdú-Biharban 46 dohánycég kezdhet, felük debreceni székhellyel - olvasható a lapban.