rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: Lánctartozások: meglepően sokan jelentkeztek a szakértői helyekre

MTI 2013. június 28., péntek 4:38

A vártnál több pályázat érkezett a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSzSz) létrehozásával kapcsolatban kiírt tenderre - tudta meg a Világgazdaság Vándor Bélától, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vezető jogtanácsosától.

Az MKIK vezető jogtanácsosa a lapnak elmondta: a legfeljebb 200 szakértői helyre összesen mintegy 220-an jelentkeztek, a beérkezett pályázatok feldolgozása jelenleg is tart. Az eddigi adatok alapján mintegy 40 jelentkezésnél találtak formai vagy tartalmi hiányosságot. A pályázatokról a bíráló bizottság véleményezését követően július 15-ig születik döntés.

A TSzSz a lap pénteki számában közölt cikk szerint meggyorsíthatja a szerződésből eredő teljesítések után járó ellenszolgáltatás jogi kikényszerítését, így gátolhatja az építőipari alvállalkozóknak becslések szerint évente mintegy 400 milliárd forintos veszteséget okozó lánctartozások kialakulását.

Azt még nem lehet tudni, hogy pontosan mikor állhat fel az építőipari lánctartozás elleni küzdelem egyik fontos elemének számító TSzSz. A szakértői testület tagjait a nemzetgazdasági miniszter nevezi majd ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter egyetértésével, míg vezetőjének és helyettesének kinevezéséhez a két már említett tárcavezető mellett a belügyminiszter beleegyezésére is szükség lesz. A szakértői szerv működésére vonatkozó kormányrendelet sem nyilvános még, a lap úgy tudja, hogy a normaszöveg már megvan, a Magyar Közlönyben azonban egyelőre nem hirdették ki.