rss      tw      fb
Keres

Jelentősen csökkent a kábellopások száma a BKV hálózatán

MTI 2013. június 28., péntek 4:44

Jelentősen csökkent a BKV hálózatán a kábellopások száma májusban és júniusban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Az MTI megkeresésére a központ arról tájékoztatott, hogy az év ötödik és hatodik hónapjában a felére csökkentek az ilyen esetek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Megjegyezték ugyanakkor, hogy ezekből az adatokból nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. Ebben az évben eddig a kábellopások okozta kárérték 30 százalékkal csökkent 2012 első hat hónapjához viszonyítva.

A központ hangsúlyozta: az elmúlt időszakban a Pest megyei és a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal közösen végzett ellenőrzések, akciók sikeresek voltak, több kábeltolvajt is sikerült elfogni. A lopások a felvásárlói piac ingadozása szerint fordulnak elő, amikor a réz iránti kereslet megnövekszik, akkor naponta két-három lopást is észlelnek.

A központ tájékoztatása szerint 2007 óta nőttek meg ugrásszerűen és váltak rendszeressé a BKV-t érintő kábellopások. Az eltulajdonított kábelek összértéke meghaladja a 2 milliárd forintot, az okozott kár azonban ennek a kétszerese a helyreállítás és a buszos pótlás költségei miatt.

A gyors rendőrségi beavatkozás a BKK tájékoztatása szerint nagyon nehéz, mert a lopások általában az éjszakai üzemszünet során történnek. Ezért a BKV olyan rendszer telepítésére hirdetett meg közbeszerzési eljárást, amely alkalmas a lopások azonnali észlelésére. Az aktív védelem szabotázsvédett, szünetmentes az energiaellátása, így megrongálására kicsi az esély. A kísérleti rendszer már több helyszínen működik, villamos- és HÉV-vonalakon is kiválóan vizsgázott. További bővítés a közbeszerzési eljárás lezárása után lehetséges.

Emellett közbeszerzést hirdet a BKK olyan rendszerre is, amelynek használatával a kábel mikroszemcsékkel azonosítható jelet hagy az elkövetők ruháján, kezén és mindenen, amivel a levágott kábel kapcsolatba kerül. Erre azért van szükség, mert a lopásokat nagyon nehéz bizonyítani, ha nincs tettenérés. A jelölés szemmel nem látható, de olyan azonosítót tartalmaz, amely megfelelő műszerrel kimutatható, és a kábel pontos beépítési helyszínének, valamint a kábel tulajdonosának a meghatározására is alkalmas.