rss      tw      fb
Keres

Földtörvény - Áder János aláírta a jogszabályt - ÖSSZEFOGLALÓ

MTI 2013. június 28., péntek 18:49

Áder János köztársasági elnök aláírta a múlt héten elfogadott földtörvényt pénteken. A Fidesz üdvözli, az ellenzéki pártok kritizálják az államfő döntését, a Jobbik és az MSZP szerint alapjogi biztoson a sor, hogy az Alkotmánybíróság elé vigye a törvényt.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján megjelent közleményében Áder János közölte: alapos és mélyreható alkotmányos vizsgálatnak vetette alá a törvényt, és megállapította, hogy a földtörvény alkotmányossága sem tartalmi, sem formai szempontból nem vonható kétségbe, így kihirdetésének nincs alkotmányos akadálya.

Emlékeztetett: a törvény elfogadása óta voltak olyanok is, akik petícióval fordultak hozzá, jelezve, hogy szerintük törvénysértő volt az elfogadás módja. Arra biztatták, hogy állapítsa meg a törvény közjogi érvénytelenségét.

"Mivel magam is értesültem arról, hogy a zárószavazás során botrányos rendzavarás történt az Országgyűlésben, ezt a kérdést különös alapossággal és körültekintéssel vizsgáltam meg" - közölte, kifejtve, hogy a parlamenti ülést rögzítő felvételek és parlamenti jegyzőkönyvek áttanulmányozása után megállapította: a házszabályra való hivatkozással sem vonható kétségbe a törvény közjogi érvényessége.

Áder Jánosnak meggyőződése ugyanis, hogy nem hivatkozhatnak házszabálysértésre azok, akik erőszakos fellépéssel akadályozták, hogy az elnök levezesse az Országgyűlés ülését.

"Nem hivatkozhatnak jogsértésre azok, akik a házszabályt semmibe véve saját maguk akadályozták meg azt, hogy az általuk kezdeményezett név szerinti szavazást a levezető elnök elrendelje. Nem hivatkozhatnak házszabálysértésre azok, aki minden eszközzel – így szavazókártyája elvételével is – megpróbálták a levezető elnököt megakadályozni abban, hogy az ülést tovább vezesse" - jelentette ki az államfő.

A köztársasági elnök aláírásával új földtörvény született, amely véget vet a zöldbárók, a nagybirtokosok, a spekulánsok korszakának, és megvédi tőlük a magyar földet - közölte Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője az MTI-vel.

Közleményében hangsúlyozta, hogy tíz hónap múlva, a külföldiek földvásárlási moratóriumának lejárta után is a helyben lakó, földműveléssel élethivatásszerűen foglalkozó magyar gazdák fogják művelni a termőföldet. A családi gazdaságok száma növekedni fog, a nagybirtokok száma radikálisan visszaszorul, mindez pedig megélhetést és munkahelyeket biztosít majd a vidéknek, életben tartja a falvakat.

A Fidesz-frakció közleményben üdvözölte, hogy "Magyarország köztársasági elnöke nem engedett az erőszaknak, a külföldi érdekek és a nagybirtok nyomásának".

A Jobbik elnöke szerint azzal, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta "az illegitim, a magyar termőföldet külföldiek és oligarchák számára felkínáló" földtörvényt, beállt párttársai közé, "beállt a gátlástalan hazaárulók sorába".

Vona Gábor MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: a Jobbik újabb fideszes hazaárulásnak tekinti azt, hogy még csak megfontolásra sem küldte vissza az államfő a törvényt, azaz semmi tartalmi kivetnivalót nem lát benne.

A pártelnök úgy fogalmaz: a Jobbik megakadályozta a földtörvény házszabályszerű elfogadását, de Áder János "hazugságaival ellentétben" nem "erőszakos fellépéssel" és a levezető elnök "szavazókártyája elvételével", hiszen azt Latorcai János maga hagyta fent a pulpituson. Vona Gábor szerint jogilag értelmezhetetlen, hogy az államfő szerint nem hivatkozhatnak házszabálysértésre a jobbikosok, ráadásul mások is hivatkoznak a szabálytalanságra.

Az államfő lépése jogilag bizonytalan helyzetet teremtett, ezért a Jobbik felkéri Szabó Mátét, az alapvető jogok biztosát, forduljon az Alkotmánybírósághoz a földtörvény közjogi érvénytelenségének megállapítása érdekében - írta Vona Gábor.

Az MSZP szerint Áder János köztársasági elnök bebizonyította, hogy képtelen felülemelkedni a fideszes pártérdekeken. Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke közölte: "őszintén sajnáljuk, hogy a nemzet egységét kifejezni hivatott Áder János csupán a Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Nemzeti Agrárkamara, a Fidesz-frakcióban ülő Turi-Kovács Béla által vezetett Kisgazda Polgári Egyesület és Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető felhívásának adott helyt, és aláírta a botrányos körülmények között megalkotott és elfogadott földtörvényt".

Mostantól Szabó Máté alapjogi biztoson a sor, hogy az Alkotmánybíróság elé vigye a magyar agrárbékére súlyos fenyegetést jelentő törvényt - foglalt állást Gőgös Zoltán.

Az után, hogy Áder János aláírta a földtörvényt, az Együtt-PM-nek nincs dolga a köztársasági elnökkel, nincs mit kérni tőle - reagált a Sándor-palota mellett tartott sajtótájékoztatón az államfő pénteki döntésére Jávor Benedek.

Jávor Benedek azt mondta, hogy az államfő döntésével az utolsó esély veszett el arra, hogy a köztársasági elnök, mint a törvényesség legfőbb őre, gátat vessen annak a "maffiakormányzásnak", ami az elmúlt években Magyarországon zajlott.

A jogszabály egyrészt ellehetetleníti a kis családi gazdálkodókat, másrészt az elfogadásának menete is alkotmányossági aggályokat vet fel, ami egyértelműen igényelte volna az államfő közbelépését - jelentette ki.

A parlament múlt pénteken jobbikos képviselők folyamatos tiltakozása közepette, a Jobbik-frakció által kért név szerinti helyett gépi szavazással fogadta el az új földtörvényt, amelyet tárgyalása során az ellenzéken kívül a volt vidékfejlesztési államtitkár, Ángyán József is élesen bírált.

Az elmúlt napokban az ellenzéki pártok mindegyike azzal fordult a köztársasági elnökhöz, hogy ne hirdesse ki a földtörvényt, míg a Fidesz és az agrárkamara a jogszabály aláírására kérte.

A jogszabály több ütemben lép hatályba: egy része december 15-én, majd a többi rendelkezés 2014. január 1-jén, március 1-jén és május 1-jén.