rss      tw      fb
Keres

Az Orbán-féle „konzultációs demokrácia” néhány költségtétele: 3,4 milliárd plusz 91,5 millió, de lehet akár ötmilliárd is
Június 24-én jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányhatározat arról, hogy mivel Orbán Viktortól újabb akar küldeni népének, Navracsics Tibornak sürgősen, „azonnali határidővel” gondoskodnia kell a címzetteknek megküldendő miniszterelnöki levelek „megszemélyesítéséről”, a küldemények összeállításáról, a borítékok nyomdai előállításáról és a megküldéssel kapcsolatos egyéb feladatokról. A levélben Orbán a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről akar beszámolni a „magyar embereknek”. Ez lesz a tizenharmadik levele.

Az Index kiszámolta: 3,4 milliárdnál tart Orbán néplevelezési postaköltsége

Amióta Orbán Viktor kormányfő, tizenkét levelet küldött ki a népnek. Egy-egy levél között általában három hónap telik el. Az első levelezés költségét még a Fidesz fizette, a többit már az állam. Orbán írt már a nyugdíjasoknak, a rendőröknek, a közszolgáknak, a határon túli magyaroknak. Voltaképpen már mindenkinek, akinek van lakcíme.

Az első levelet a nyugdíjasoknak írta még 2010 szeptemberében, alig fél évvel azután, hogy a Fidesz-KDNP átvette a szocialistáktól a kormányzást. Orbán akkor nem minden nyugdíjast célzott meg, hiszen összesen 1,7 millió levelet küldött ki, azaz nagyjából annyit, amennyi öregségi nyugdíjas van. Az MSZP a szemére is vetette, hogy 400 ezer embert mellőzött, nagyjából annyit, amennyi járadékos nyugdíjas van. Az első levelezés azért is jelentős, mert később Orbán Viktor a nyugdíjasoktól kapott válaszokra is hivatkozott a magányugdíjpénztári pénzek államosításakor.


„Miután az országon belül már mindenki kapott egy levelet, Orbán Viktor a határon túli magyarokat vette célba. Idén februárban nekik írt leveleket arról, hogy majd a jövőben írni fog még nekik. Őket is bevette ugyanis a nemzeti konzultációba. Összesen 160 ezer levelet postáztak, ezek előállítása és kézbesítése pedig 41 millió forintjába került az adófizetőknek.

Ugyanebben a hónapban még az ötezernél kisebb lélekszámú településeken élőknek is küldött levelet, amelyben arról írt, hogy az állam kisegíti az eladósodott önkormányzatokat. Ez volt a legutolsó levelezése, 156 millió forintért.

A Népszava szerint az összeg közel ötmilliárd forint

A Népszava is tizenhárom népi levelezést számolt össze, szerinte azonban az összeg 4,4 milliárd forint, ám a levelezések összes költsége ennél lényegesen több lehet, hiszen nem minden tételnél ismertek a levelezést kísérő népszerűsítő reklámkampányok sokszor százmilliós nagyságrendű pluszköltségei.
A Népszava „lefordította”, mennyit ér az ötmilliárd forint. Eszerint „ebből 900 új mentőautót lehetne venni, 325 ezer közmunkást lehetne foglalkoztatni egy hónapon át, de kitelne a pénzből 10 ezer munkanélküli éves bruttó álláskeresési járadéka, 9500 pedagógus éves átlagos nettó jövedelme, vagy esetleg 8500 vonulós tűzoltó éves átlagbére is”.


Aki még nem találkozott vele: így néz ki a Fidesz honlapján az aláírásgyűjtő ív

Ombudsmanhoz fordul a DK Orbán Viktor köszönőlevele miatt

A Demokratikus Koalíció (DK) pénteken jelentette be, hogy az ombudsmant kéri fel, derítse ki, milyen lista alapján postázták ki azokat a leveleket, amelyekben Orbán Viktor miniszterelnök köszönetet mond a rezsicsökkentésért indított petíciót aláírásukkal támogatóknak. Ugyanis Orbán Viktor az Index táblázatában feltüntetett 156 milliós konzultáció óta, de még a túlzottdeficites levél elküldése előtt levélben mondott köszönetet annak a kétmillió embernek, aki szerinte aláírásával támogatta a rezsicsökkentést. A probléma az, hogy „egy kilenc éve halott debreceni férfi is kapott köszönőlevelet Orbán Viktortól, mert aláírta a rezsicsökkentésről szóló ívet, és a DK-s Varju László szerint a küldeményt a DK egyik olyan tagja is megkapta, aki biztosan nem írta alá a petíciót. Orbán levelében az áll, hogy „Magyarország szabad, erős és független ország”, Varju László szerint azonban az ország a kormányváltásig volt szabad és független, azóta viszont „Don Orbán és maffiaszervezetének foglyává vált”.

A Hír24 portál egyik munkatársának egyébként több mint tízszer sikerült különböző neveken aláírnia a kérdőívet.


Forrás: portfolio.hu

Közel százmilliót költött a kormány a „Magyarország jobban teljesít”-brosúrára

Az Átlátszó írása alapján számolt be a hvg.hu arról, hogy bruttó 256,7 millió forintot költött a kormány a „Magyarország jobban teljesít” kampányra, a színes prospektus ebből 91,5 millióba került.

Az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki a kampány részletezését a Miniszterelnökségtől, amely válaszában közölte, hogy 2013. február 20-án vállalkozási keretszerződést kötöttek a Lounge Design Kft.-vel a Miniszterelnökség 2013–2014. évi kommunikációs feladatainak ellátásához kapcsoló kreatív feladatokra. A szerződés keretösszege 150 millió forint + áfa, mely 90 százalékkal, vagyis nettó 135 millióval emelhető. Ennek a szerződésnek a részeként rendelték meg a cégtől a „Magyarország jobban teljesít” tévéspotokat 8 millióért. A színes prospektus előállításáról és terjesztéséről a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nyilatkozott. Eszerint a prospektus 4,15 millió darab megrendelt példányának előállítását bruttó 55 392 955 forintért a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó végezte, a terjesztést a Magyar Posta bruttó 32 677 100 forintért. A kreatív, az előállítás és a terjesztés költségeit összeadva kijön, hogy összesen 91,5 millióba fájt az adófizetőknek a sikerfüzet.


Lásd még hírünket: Kübekháza visszaküldte a kormánynak a júliusra járó 3480 forintos állami támogatást

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!