rss      tw      fb
Keres

Nukleáris védettségi konferenciát rendeznek Bécsben magyar elnöklettel

MTI 2013. június 30., vasárnap 7:37

Nemzetközi konferencia kezdődik hétfőn a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) keretében a nukleáris anyagok és létesítmények védettségéről. A konferencia elnöke Martonyi János külügyminiszter lesz.

A bécsi értekezleten először foglalkoznak a nemzetközi szervezet keretei között miniszteri szinten a nukleáris anyagok és létesítmények fizikai védelmével, beleértve az ellenük irányuló terrorista cselekmények kockázatának csökkentését is. A NAÜ több mint harminc tagállama képviselteti magát tárcavezetői vagy miniszterhelyettesi szinten, köztük az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia, Svájc és India. Összesen 120 országból több mint ezerkétszázan vesznek részt az ötnapos értekezleten.

A konferencia politikai célja, hogy a más, korlátozott részvétel mellett megrendezett kezdeményezésekkel ellentétben az ügynökség minden tagállama kifejthesse álláspontját a nukleáris védettség témájában - tájékoztatta az MTI-t Csuday Balázs nagykövet, Magyarország bécsi ENSZ-képviseletének vezetője. A konferencia tapasztalatait felhasználják a NAÜ következő, 2014-2017 közötti időszakra vonatkozó nukleáris védettségi tervéhez.

A NAÜ összes tagállamát magában foglaló tárgyalás a korábbiaknál szorosabb nemzetközi együttműködés irányába tett fontos lépés - hangsúlyozta a diplomata.

A konferencia első napján miniszteri nyilatkozatot fogadnak el. A diplomata elmondta: a konszenzusos dokumentum erősíti a NAÜ szerepét a nukleáris védettségi együttműködésben, ösztönzi a tagállamokat, hogy hívjanak meg NAÜ tanácsadói missziókat nukleáris létesítményeik fizikai védelmének ellenőrzésére, valamint hogy ratifikálják a Nukleáris Anyagok Fizikai Védelméről Szóló Egyezményt és annak kiegészítő jegyzőkönyvét.

A Külügyminisztérium a nemzetközi szervezet munkájához való magyar hozzájárulás elismeréseként értékeli a felkérést a konferencia előkészítésére és vezetésére.