rss      tw      fb
Keres

Trafik - Hoppál: mozgóárusítás lesz ott, ahol még nincs eredmény

MTI 2013. június 30., vasárnap 13:58

Mozgóárusítással oldják meg az ellátást hétfőtől azokon a településeken, ahol még nincs eredménye a trafikpályázatnak - mondta a Fidesz szóvivője vasárnap Pécsen.

Hoppál Péter más témában tartott sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, minden átálláskor előfordulhatnak időleges zavarok, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. azonban mindent megtesz az ellátás zavartalansága érdekében. "Reméljük, hogy a cég hamar megoldja a problémákat, mert a fogyasztók érdekeit szem előtt kell tartani, ki kell szolgálni azokat, akik hozzá akarnak jutni a dohánytermékekhez" - tette hozzá a kormánypárti politikus.

A NAV korábbi tájékoztatása szerint több mint ötezer nemzeti dohánybolt nyílik meg hétfőn, július 15-től már csak ezekben lehet dohányárut kapni Magyarországon. A koncessziós jogot nem nyert hagyományos trafikok július elsejéig vehettek cigarettát, amelyet július 15-ig adhatnak el.

A hivatalhoz a legutóbb közzétett adatok szerint 5310 engedélykérelem érkezett, amelyből 5258 engedélyt már ki is adtak. A fennmaradó néhány engedélykérelem esetében is arra törekszik a hatóság, hogy a lehető leghamarabb kiadja a trafikosok számára a szükséges engedélyt, ha a törvényi előírásoknak megfelelnek.

Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. marketing és kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy 5297-en vállalták a július elsejei nyitást, amelyet a zrt. ellenőriz is.

Hozzátette: 1415 olyan település van, ahol nem volt eredményes pályázat az első kör után; azokra újabb pályázatot írtak ki, amelyet július elsejéig lehet beadni. Ezen pályázatok kapcsán a törvényben foglaltak szerint hat hónapon belül eredményt hirdetnek.

Légrádi Petra emlékeztetett arra, a törvény alapján, ha egy településen eredménytelen volt a koncessziós pályázat vagy megszűnt a trafik, az állam a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt., illetve az általa feljogosított személy útján is gyakorolhatja az árusítási jogosultságot az eredményes pályázatig.