rss      tw      fb
Keres

Bánsági települések magyar közösségei tanácskoztak

MTI 2013. június 30., vasárnap 17:09

Nyolc szerbiai és 12 romániai bánsági település magyar közösségeinek a képviselői tanácskoztak pénteken és szombaton a Temes megyei Buziásfürdőn - közölte vasárnapi hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Az RMDSZ Temes megyei szervezete és Molnár Zsolt RMDSZ-es parlamenti képviselő a szerbiai és romániai Bánság magyar közösségei közötti kapcsolatépítés szándékával szervezte meg a találkozót. A rendezvény résztvevői az együttműködés lehetséges területeiről tárgyaltak és testvér-települési kapcsolatok alapjait rakták le.

"Szerbia fontos lépéseket tett az Európai Unió felé és mély szimbolikus gesztussal fordult a szerbiai magyar közösség felé a közelmúltban, így elérkezettnek láttuk az időt, hogy a határ két oldalán rekedt magyar közösségeink által szimbolikusan újraegyesítsük a történelmi Bánságot" - idézte az RMDSZ hírlevele Molnár Zsolt képviselőt.

Molnár Zsolt kiemelte, az Európai Unióban számos példa van arra, hogy a határ két oldalán élő kisebbségi közösségek uniós forrásokat használtak fel identitásuk megóvására. A résztvevők által aláírt közös nyilatkozat szerint a bánsági magyar közösségek együttműködése "híd lehet a Belgrádban, Budapesten és Bukarestben tevékenykedő államvezetők között". Az aláírók kijelentették, hogy a találkozó a szervezett együttműködés kezdetét jelenti.

Molnár Zsolt az MTI-nek elmondta: az első találkozót a meglévő kapcsolatok segítségével szervezték meg, így meglehetősen esetleges, hogy mely települések magyar közösségeit sikerült már most megszólítani, ám az a szándékuk, hogy az augusztusban Szerbiában megszervezendő második találkozón bővítsék a kört. Hozzátette, a magyarországi Bánság településeire is számítanak.