rss      tw      fb
Keres

PSZ: a szakszervezetek fontos követelése teljesül a minden pedagógusra kiterjedő béremeléssel

MTI 2013. június 30., vasárnap 18:49

A szakszervezetek fontos követelése teljesül a minden pedagógusra kiterjedő béremeléssel, amelyet nemcsak a tanárok, hanem a pedagógiai szakszolgálatok és a szakmai szolgálatok munkatársai is megkapnak - reagált Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke vasárnap az MTI-nek arra, hogy tisztújító kongresszusukon jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter: szeptember 1-jétől lesz pedagógus béremelés.

A tanácskozáson túlnyomó többséggel újraválasztott elnök azt mondta, egyelőre az a biztos, hogy szeptembertől a béremelés felét megkapják, a Nemzetgazdasági Minisztériumban pedig a jövő héten végeznek számításokat arról, hogy a másik részét jövőre milyen időzítéssel folyósítják a pedagógusoknak.

Galló Istvánné úgy fogalmazott: ahhoz képest, hogy sok helyütt lehetett hallani olyan nyilatkozatokat, hogy csak jövő januártól emelik meg a béreket, a szeptemberi béremelés "a semmihez képest mindenféleképpen több", azonban csak a pontos számítások mutatják majd meg, hogy az egyes kollégák számára ezek mekkora összegek lesznek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az életpályamodell bevezetésével megszűnik a túlóradíj kifizetése, ezáltal megeshetne, hogy egyesek a most szeptemberi béremeléssel mindössze az eddigi túlóradíjukat kapnák meg. Ezért előfordulhat, hogy a túlóradíjak fokozatos kivezetését javasolják, erre vonatkozó átmeneti rendelkezéseket kezdeményeznek, mivel nem engedhető meg, hogy az állandó rendszeres túlórát végzők az új munkaszervezési forma bevezetésével rosszabbul járjanak társaiknál a béremelés tekintetében - mutatott rá.

Hozzátette: az eseti helyettesítést sem fizeti majd az új rendszer, ezt a heti 26, illetve 32 óra terhére kell majd ellátni. Az új bérekről felelősen azonban csak akkor lehet nyilatkozni, ha pontosan látják a számadatokat - jegyezte meg.

A PSZ elnöke úgy vélekedett, biztos, hogy lesz bérfeszültség a pedagógusok és az iskolákban nem pedagógiai munkát végzők között, ugyanis utóbbiak - akik országos szinten mintegy 40 ezren vannak - nem kapnak béremelést. A kormány azonban kezdetektől fogva világossá tette, hogy első lépésben a pedagógusok keresetét kívánja rendezni - hangsúlyozta.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány a béremelést igyekszik végrehajtani a közszféra egészében, ami a pedagógus sztrájkbizottság eredeti követelései között is szerepelt, így "valami abból is megvalósul".

Kitért arra, hogy a PSZ mindig meghívja az aktuális minisztert az ötévenként rendezett tisztújító kongresszusára, így véletlen az, hogy éppen akkorra esett Balog Zoltán és Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár részvétele a rendezvényükön, amikor megszületett a kormány döntése a pedagógusok béremeléséről. Véleménye szerint a kormányzati képviselők megjelenésének másik üzenete az, hogy szakszervezetük "nem megkerülhető" a közoktatásban.