rss      tw      fb
Keres

Szíria - A lázadók lelőttek egy helikoptert

MTI 2013. június 30., vasárnap 19:50

A szíriai lázadók lelőttek vasárnap egy helikoptert Aleppó tartományban. A gépen lévő hét ember életét vesztette - közölte a Sana hivatalos hírügynökség.

A hét személy az oktatási minisztérium alkalmazottja volt, vizsgáztatni mentek volna egy városba, amikor Nobl település fölött támadás érte a helikopterüket. A gép lezuhanását megerősítette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű emigráns ellenzéki szervezet is.

Az utóbbi a forradalom fővárosának is nevezett Homszból azt jelentette, hogy a szíriai légierő az óvárost bombázta, és lerombolt egy házat, amelyben egy asszony és két gyerek vesztette életét. A várost szombat óta támadja a hadsereg, és a megfigyelő központ adatai szerint a tüzérségi tűz miatt sok a sebesült. A kormányhoz közel álló al-Vatan című napilap azt állította, hogy Bassár el-Aszad elnök katonasága "minőségi haladást" ért el.

A szíriai ellenzéki nemzeti koalíció a Homsz elleni offenzíva miatt arra kérte a nyugati és arab országokat, hogy tegyen lépéseket a rendszer ellen, elsősorban hozzon létre repülési tilalmi övezetet, és mérjen katonai csapást a rendszer támaszpontjaira.

A londoni székhelyű megfigyelő központ összesítése szerint szombaton 95 embert ért erőszakos halál Szíriában, közülük 36 civil volt, 35 felkelő, 24 pedig katona.