rss      tw      fb
Keres

Az orosz szmog – hírösszefoglaló

A Moszkvában uralkodó állapotok a hírek és a videofelvételek tükrében – A Le Monde szakértőjének magyarázata a katasztrófa államigazgatási okairól


A Népszabadság videója: Sűrű szmog Moszkvában
Youtube-videók a Le Monde honlapján

***

Fokozódó hőség és mérgező levegő Moszkvában, erdőtüzek az országban
MTI 2010. augusztus 5., csütörtök 17:52

Moszkvában egyre nagyobb a hőség, a levegő a füstköd miatt szinte mérgező, a tiszti főorvos azt tanácsolta csütörtökön a város lakóinak, hogy lehetőleg utazzanak el, az erdő- és tőzegtüzek pedig tovább dúlnak az országban, és már 50 ember vesztette életét a lángokban.
Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere csütörtökön elmondta: különös figyelmet fordítanak arra, hogy a tüzek ne terjedhessenek át azokra a területekre, ahol a csenobili atomerőmű 1986-ban bekövetkezett katasztrófája nyomán még nukleáris szennyezettség mérhető. Mint mondta, mindenképpen megakadályozzák, hogy a tűz felkaphassa és tovább terítse a sugárzó részecskéket.
A tüzek ugyan szinte változatlanul hatalmas területen dúlnak az országban, de számos helyen már megkezdődött a leégett házak újjáépítése és a segélyek kifizetése a károsultaknak. A kormány azt ígérte, hogy őszre mindenki visszaköltözhet az immár új házába, s Vlagyimir Putyin miniszterelnök ötlete alapján az építési munkálatokat legalább 35 helyen videokamerákkal ellenőrzik. Putyin egyébként hozzájárult, hogy az emberek ugyanolyan körülmények közé kerüljenek vissza, mint ahogyan a tűzvész előtt laktak, vagyis egyetlen falu lakóinak sem építenek panelházakat korábbi, többnyire fából készült házaik helyett.
Moszkvában a hőség tovább fokozódik, péntekre 40-42 fokra számítanak a meteorológusok.
A moszkvai levegő mérgezőanyag-tartalmáról a Vedomosztyi című lap megírta, hogy a naponta kétszer közölt hivatalos adatok megtévesztőek, s a véltnél sokkal súlyosabb a helyzet, valójában környezeti katasztrófáról kell beszélni. A város utcáin egyre több embert látni textilből készült, nedves maszkkal az arcán.

Moszkva: Sűrű füstköd, mérgező levegő és példátlan forróság
MTI 2010. augusztus 6., péntek 7:01

Az orosz fővárost péntek reggelre az éjszakai óráktól sűrűsödő füstköd borította be, füstszagú a levegő, amelynek mérgezőanyag-tartalma csütörtök este óta nő, és a meteorológusok 40 fok körüli hőmérsékleteket jósolnak.
A füstköd olyan sűrű a város legnagyobb részén, hogy a szélesebb utcákon a szemközti házakat is csak homályosan látni, s a látótávolság alig néhány száz méter.
A füstöt a környező erdő- és tőzegtüzek okozzák, és a kedvezőtlen időjárási körülmények nem engedik eloszlani.

Még sűrűbb füstköd és még nagyobb forróság Moszkvában
MTI 2010. augusztus 7., szombat 17:28

Az orosz fővárosban tovább sűrűsödött szombaton a füstköd, a levegőben a szennyező anyagok értéke a megengedett többszöröse volt, a látótávolság sok helyen 50 méter alá esett, a hatóságok rendkívüli intézkedésekre készülnek, és több állam tanácsolta polgárainak, hogy csak halaszthatatlan ügyekben utazzanak Oroszországba.
A sűrű ködben a város három nagy repülőtere szombaton a kora délutáni órákig több mint 50 járatot nem tudott elindítani, mintegy 40 érkező gépet máshová irányítottak, és további mintegy 40, moszkvai úti célú tartó járat el sem indult.
Közben Moszkvában elviselhetetlen a hőség: a szakértők szerint szerdáig fokozatosan esik ugyan majd a hőmérséklet, de még akkor is 30-35 fok lesz. Szombaton ugyanis 40 fokot mértek, a Moszkvai területen egészen 41 fokig emelkedett a hőmérséklet, és éjszaka is alig hűl le a levegő. Esőre nincs kilátás, legfeljebb helyi viharokra, de ezek nem javítanak a helyzeten, sőt, az ezekkel járó erős szelek inkább szítják a tüzeket - mondták el szakértők.
A fővárosi hatóságok felkészültek arra, hogy a füstköd által leginkább sújtott délkeleti terület táboraiból esetleg elszállítják a gyerekeket, a kórházak és klinikák megerősített létszámmal dolgoznak, a Vörös téren orvoscsoport tart ügyeletet.
Felhívást intéztek a hatóságok az ipari üzemekhez, hogy lehetőség szerint állítsák le a termelést a füstköd eloszlásáig, hogy így kevesebb szennyező anyag jusson a levegőbe.
A városban már pénteken jelentősen csökkent a forgalom, kevesen járnak az utcákon, s közülük is sokan maszkokkal, vagy nedves zsebkendőkkel az arcukon. Sokan a hőség ellenére sem nyitnak ablakot, s ha mégis, akkor vizes lepedőt akasztanak elé. A meleg víz hőmérsékletét 65-ről 50 Celsius-fokra csökkentették, és felszólították a lakosságot, hogy ne menjen az utcára és néhány napra mondjon le az autók használatáról.

***

Az orosz orvosoknak állítólag tilos "hőguta" diagnózist felállítani
MTI 2010. augusztus 8., vasárnap 17:19

Az orosz orvosoknak elbocsátás terhe mellett megtiltották, hogy "hőguta", vagy "túlhevülés" diagnózist állítsanak fel - írta az orosz livejournal honlapon Mamako felhasználói névvel bloggoló kórházi orvos vasárnap, de a moszkvai mentőszolgálat ügyeletes főorvosa cáfolta állítását.
A blogger szerint a mentőautókon csoportokban szállítják a hőgutát szenvedett vagy túlhevüléstől rosszul lett idős embereket, de a mentősöknek és a kórházi orvosoknak megtiltották, hogy hőgutát, vagy túlhevülést állapítsanak meg, és tartózkodnak is ettől, mivel félnek az elbocsátástól.
A blog írója szerint mindez azt a célt szolgálja, hogy megőrizzék a látszatot, hogy Moszkvában minden rendben van. Mamako úgy véli, a fővárosban azért nem hirdetnek ki rendkívüli helyzetet, mert ebben az esetben az egészségügyi dolgozóknak az ügyeletekért dupla díjat kellene fizetni. A környező Moszkvai területen már néhány napja rendkívüli helyzet van.
A moszkvai mentőszolgálat ügyeletes főorvosa az Eho Moszkvi rádió kérdésére cáfolta, hogy megtiltották volna a "hőguta" és a "túlhevülés" diagnosztizálását. Mint mondta, éppen ellenkezőleg: a moszkvai hatóságok minden nap összesítést kérnek, egyebek között az ilyen esetekről is.
Az Interfax hírügynökség igazságügyi forrásokból szerzett értesülése szerint júliusban 29,7 százalékkal többen haltak meg a fővárosban, mint tavaly ebben a hónapban. Orvosok magyarázata szerint a tartós hőség és a levegő szennyezettsége különösen a szívbetegek és a krónikus légúti megbetegedésekkel küszködők körében szed áldozatokat.
Vasárnapra virradó éjszaka csökkent a levegő mérgezőanyag-tartalma - bár még mindig a megengedett érték többszöröse -, az eddigieknél hatékonyabban oltják és sok helyen sikerült jelentősen visszaszorítani az erdő- és tőzegtüzeket.

***

A Le Monde interjúja: A katasztrófának nemcsak természeti okai vannak
2010. augusztus 6.

Marie-Hélène Mandrillon történész, az orosz környezet specialistája, az Ecole des hautes études en sciences sociales tanára szerint az államszervezet is nagyban felelős a katasztrófáért.
Szerinte a 2007-ben Putyin által elfogadtatott erdőtörvény csak az utolsó fejezet volt abban a folyamatban, amelyben Oroszországban megszűnt az erdővédelem, holott a Szovjetunióban még nagy számú, specializált és kompetens erdészek dolgozott. Ám az összeomlás és a válság után az állam úgy biztosította a túlélésüket, hogy feljogosította őket a kivágott fa eladására. Ezt egyéb intézkedések is követték, amelyek következtében Oroszországban gyakorlatilag megszűnt az erdővédelem. 2000-ben megszüntették a környezetvédelmi minisztériumot, 2004-ben a szövetségi erdőhivatalt a természeti erőforrások minisztériumához csatolták, amelynek éppen hogy a kitermelés és nem a védelem a fő feladata.
Ma már gyakorlatilag nincs központi erdőigazgatás: az erdővédelem a régiók feladata, amelyeknek nemcsak eszközeik nincsenek hozzá, de együttműködésre is képtelenek, amikor egy tűz átterjed egyik régióról a másikra.
A nagy iparvállalatok, pénzügyi csoportok és politikusok érdekszövetségei sok helyen kiirtották az erdőt, és engedély nélküli lakótelepeket húztak fel. Sok helyen tönkretették az erdős vidékeket, és megsokszorozták a tűzveszélyt.
A mocsarak kiszárítása következtében hátramaradt tőzeglápok is növelik a tűzveszélyt. Ez még a szovjet periódusra megy vissza, amikor a vízügyi minisztérium költségvetését ahhoz szabták, hogy hány mocsarat sikerült kiszárítaniuk. Ám a tőzeget nem termelték ki, és minthogy az erdőtelepítés más minisztériumhoz tartozott, ez sohasem történt meg. Csakhogy a szovjet érában rendszeres légi felügyelet látta el a tűzveszélyes tőzeglápok őrzését, még ha a tűz megakadályozásához kezdetleges eszközökkel rendelkeztek is. Azóta ez a felügyelet is teljesen megszűnt.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!