rss      tw      fb
Keres

Tavares-jelentés - Bauer: a DK a jelentés minden mondatával egyetért

MTI 2013. július 3., szerda 15:26

A Demokratikus Koalíció (DK) az első mondatától az utolsóig egyetért a Tavares-jelentéssel, amelyet szerdán fogadott el az Európai Parlament (EP) plenáris ülése - jelentette ki Bauer Tamás, a párt alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus azt mondta: nagy örömükre szolgál, hogy az EP jelentős többséggel fogadta el a jelentést, amelyik az "európai demokraták szolidaritását fejezi ki a magyar néppel".

Bauer Tamás azt is kijelentette, hogy a miniszterelnök több hamis állítást is tett kedden, a Tavares-jelentés strasbourgi vitája során. Véleménye szerint ezek közé tartozik az, hogy a jelentés lebecsülné a magyar nép eredményeit.

Szintén hamisnak nevezte azt a kijelentést, hogy egy sikeres országot büntetnek, mert a DK szerint a kormány nem ért el sikereket. Bauer Tamás egyúttal elutasította azt is, hogy az európai politika döntéshozói üzleti körök érdekeit képviselnék.

Az Európai Parlament szerdán 701 képviselő jelenlétében 370 igen és 249 nem szavazattal, 82 tartózkodás mellett fogadta el a Tavares-jelentést, amelynek fő megállapítása az, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől, és ha ez a trend nem változik "időben és megfelelő módon", akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek.