rss      tw      fb
Keres

A Fidesz és a holokauszttagadás

Hétfőn a parlamentben a jelenlevő 142 fideszes képviselő tartózkodott a holokauszttagadást büntető törvénymódosítás név szerinti szavazásánál. Ezt a kommentátorok legtöbbje úgy értelmezte, hogy a Fidesz ezzel a tartózkodással a szélsőjobbos választók felé tett egy gesztust. Ellenben a tegnapi Szijjártó-interjúból (Ma Reggel) azt derült ki, legalábbis az én értelmezésemben, hogy egészen másról van szó. Ugyanis Szijjártó minden kertelés nélkül kijelentette, hogy a Fidesz álláspontja szerint a törvény alkotmányellenes. Az is világossá vált, hogy valójában abban reménykednek, hogy a köztársasági elnök nem írja alá a törvénymódosítást, illetve elküldi az Alkotmánybírósághoz kontrollra. Ha pedig ezt csinálja, ami valószínű, akkor ennek a törvénymódosításnak vége.

Tehát a Fidesz nem igazán a Jobbiknak akart udvarolni, hanem valaki másnak. Valószínűleg a nemzetközi közvélemény megfeddését akarták elkerülni. Nem akartak látni egy csomó külföldi újságcikket, amiben arról írnak az újságírók, hogy a Fidesz egy antiszemita párt. Ezért az elutasítás ódiumát áttolták Sólyom Lászlóra és az Alkotmánybíróságra. Így aztán a fideszes Répássy Róbert javaslata arról, hogy az előterjesztést úgy kellene megváltoztatni, hogy a nemzeti szocialista és a kommunista rendszerek emberiség elleni bűneinek tagadása egyaránt büntethető legyen, csak porhintés volt. Valószínűleg tudták, hogy ezt a többség nem fogja elfogadni, így a Fidesz ezt az elutasítást használhatja takaróként.

Különben én majdnem biztos vagyok benne, hogy Sólyom László és az Alkotmánybíróság karöltve, mint szokásuk, eleget tesznek a Fidesz nem olyan nagyon titkos óhajának.

(Balogh S. Éva)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!