rss      tw      fb
Keres

Tavares-jelentés - MSZP: a jelentés a kormány antidemokratikus intézkedéseit ítéli el

MTI 2013. július 3., szerda 15:59

Az MSZP szerint az Európai Parlament (EP) által szerdán elfogadott Tavares-jelentés a kormány állításával szemben nem Magyarországot, hanem Orbán Viktort, valamint a magyar kormány antidemokratikus intézkedéseit ítélte el.

Harangozó Gábor szocialista országgyűlési képviselő szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a jelentés elfogadásával az Orbán-kormány újabb bizonyítványt kapott a jogállamiság és a demokratikus normák magyarországi helyzetéről.

Emlékeztetett arra: Európában "két világégés is azért indult ki, mert volt egy kormány, amely magasabb rendűnek, vagy nemzetek felett állónak képzelte magát, és nem engedett a józan hangoknak". Szerinte az EU ezért rögzítette az alapszerződésében az alapjogok tiszteletét, és ezekből az alapértékekből nem lehet sem gazdasági, sem egyéb okokra hivatkozva engedni, valamint semmilyen többséggel nem szabad ezeket felülírni.

A szocialista politikus szerint a jelentés elfogadásával létrejöhet egy olyan rendszer, amely formálisan is nyomon követheti és számon kérheti a demokratikus normák érvényesülését Magyarországon.

Úgy véli: erre azért van szükség, mert Orbán Viktor olyan rendszert épített fel, amelyben senki és semmi nem korlátozza, hogy az emberektől elvegye a trafikokat, a földeket, vagy a nyugdíj-megtakarításokat.

Harangozó Gábor szerint valaki minél mélyebben beleássa magát a magyar ügyekbe, annál egyértelműbben foglal állást a jogállami normák ellen irányuló folyamatokkal szemben.

Hangsúlyozta ugyanakkor: mindennek ellenére az MSZP folyamatosan kiállt azért, hogy a magyar embereket nem érintheti semmilyen szankció. Szerinte az MSZP-s politikusok "aktív közreműködésével" került ki az eredeti jelentéstervezetből a szankciók bevezetésének lehetősége.

Az EP szerdai plenáris ülése 701 képviselő jelenlétében 370 igen és 249 nem szavazattal, 82 tartózkodás mellett fogadta el a Tavares-jelentést, amelynek fő megállapítása az, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől, és ha ez a trend nem változik "időben és megfelelő módon", akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek. Az immár az EP hivatalos álláspontjának tekinthető jelentés több ajánlást megfogalmaz mind az uniós intézmények, mind Magyarország számára.