rss      tw      fb
Keres

Rajta vagy a köcsöglistán?


Miközben a politikafüggők a nyári melegben a képernyőre tapadva figyelik a Tavares-jelentés vitáját, a budapestiek és a főváros vendégei vidám és változatos rendezvényeken szórakozhatnak. Idén rendezik meg ugyanis tizennyolcadszor a magyar fővárosban a LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) közösség találkozóját színházi, művészeti eseményekkel, vicces és kreatív ötletekkel. A rendezők meghívták magát a miniszterelnököt is, aki erre – újságírói kérdésre válaszolva – már nem emlékezett, bár munkatársai udvariasan megköszönték a meghívást és lemondták a nevében. Meghívást kapott a város főpolgármestere is, aki az újságírónak azt mondta, nem is tudja, miről van szó, majd a felvilágosítás után közölte, hogy ő a „másik oldalon áll”.

Kedden zajlott az Európai Parlamentben a Tavares-jelentés vitája. Ezen szóba került a nem hagyományos nemi identitású emberek magyarországi hátrányos megkülönböztetése is. Erre a felvetésre Orbán Viktor így reagált: „Elhangzott egy hozzászólás, ami úgy hangzott, hogy LMBT-csoportok, ha jól értem, ez a homoszexuálisok jogait érintheti. Szeretnék nagyon világosan beszélni. Magyarországon egyértelmű alkotmányos szabályozásunk van. A házasság és a család azt jelenti, hogy férfi és nő. És mindegyikből egy. Egy férfi, egy nő… Arról van szó, hogy mi egy négyezer éves tradíciót védünk.”

Kár fennakadni azon, hogy Orbán ezzel a fogalmat az úgynevezett „magcsalád”-ra szűkíti, a kormányzati retorikában amúgy szívesen emlegetett „nagyik” és „kisunokák” kimaradnak belőle.

Nagyobb baj az, hogy amikor Orbán a „négyezer éves tradíció”-ra, tehát a Bibliára hivatkozik, megint a tudatlanságát bizonyítja. Az Ószövetségből ugyanis számos példát idézhetünk, amikor a család egyáltalán nem egy férfi és egy nő szexuális kapcsolatán alapult. Ábrahámot nem véletlenül nevezték „népek sokaságának atyjá”-nak. A felesége, Sára sokáig meddő volt, Ábrahám első fia, Ismáel Hágártól, felesége szolgálójától született. Az ő utódja volt Mohamed, ezért tisztelik a muszlimok is  ősükként Ábrahám pátriárkát. Ábrahámnak Sárától is született fia, Izsák. Az ő fiát, Jákobot tartják Izrael ősatyjának. Ő sem élt monogámiában. Miután hét évig szolgált Lábánnál annak fiatalabb lányáért, Ráchelért, csellel az idősebb nővért, Leát adták hozzá. Tőle tíz gyermeke született, kettő pedig Rácheltől, akiért újabb hét évig kellett szolgálnia. A két feleségtől született tizenkét fiútól származik Izrael tizenkét törzse.

Maga a mózesi parancs sem tiltja a többnejűséget, csak annak túlzásba vitelét. Így szól: „Sok feleséget se tartson, hogy a szíve el ne hajoljon.” (5 Mózes 17: 17)

És az sem igaz persze, hogy az eltérő szexuális orientációjú embereket csak családalapítási szándékukban korlátoznák Magyarországon. Aki hallott már verbális üldözéses akciókról, kollektív „buziverések”-ről, tudja, miről beszélek.

Mindegy is, itthon nagyban zajlik a Budapest Pride, még ha a főpolgármester nem is tud róla. A rendezvényen jelen van számos külföldi vendég és a magyar kultúra kiválóságai, és már nem kell sokat aludnunk a szombati hagyományos felvonulásig. Amely nyilván a hagyományoknak megfelelően zajlik majd a vidám szivárványos menettel és a kordonok mögül harsányan buzizó és öklüket rázó keresztény konzervatívokkal.

Az idén a rendezvényeket jó előre meghirdették a Facebookon, lehetett lájkolni, a részvétet jelezni, másoknak ajánlani. Akik ezt megtették, jó eséllyel felkerültek a Betyársereg honlapjára, ahol egy több száz nevet és profilképet publikáló „köcsöglista” látott napvilágot.

Készült ez a képes lista annak a „négyezer éves tradíciónak” a szellemében, amelyről a miniszterelnök beszélt az Európai Parlamentben. „Kétezer év a zsidó kultúrában, kétezer év a kereszténységben.” (Ezt számszakilag nem értem. Mert vagy azt jelenti, hogy a zsidó és a keresztény kultúra együtt született kétezer éve, ami történeti nonszensz, vagy pedig azt, hogy az előbbi már nem létezik. Az utóbbi ugyanis, hála Orbán és harcostársai harcos hittérítő tevékenységének, nálunk legalábbis, él és virágzik.)

Orbán azt is mondta az Európai Parlamentben: „Nem akarunk olyan Európát, ahol csak a kisebbnek kell tisztelnie a nagyobbat.” Én szerényebb vagyok. Én csak olyan Magyarországot nem akarok.

(Huszár Ágnes)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!