rss      tw      fb
Keres

EU-néppárti jelentéstevő: Magyarországnak vissza kell térnie Európába!




A L’Express című francia politikai hetilap honlapján jelent meg kedden, tehát az európai parlamenti Tavares-vita reggelén Frank Engel luxemburgi európai néppárti (kereszténydemokrata) képviselő írása a fenti címmel. A cikk érdekességét, ami miatt utólag is érdemes teljes terjedelmében közölni, nemcsak a néppárti képviselő véleménye adja, hanem az is, hogy a Galamus csütörtöki hírösszefoglalójában közölt Bokros Lajos-közlemény is őt említi: „A szavazás leleplezte a Fidesz folyamatosan hangoztatott hazugságát, miszerint hazánk ’baloldali összeesküvés’ áldozata lenne. A Tavares-jelentést sok néppárti képviselő megszavazta, köztük a Néppárt jelentéstevője, Frank Engel”, írja Bokros. Frank Engel cikke:


Frank Engel

Magyarországnak vissza kell térnie Európába!

Igaz-e, hogy a jelenlegi magyar kormány kiterjedt összeesküvés áldozata? Szabadkőműves, liberális baloldali, kapitalista, globalista összeesküvésé, mindegy. Mindenesetre a magyar kormánynak ez az üzenete, mert a kormány még mindig azt állítja, hogy miközben ő talpraállítja a magyar nemzetet, Magyarország „ellenségei” őt ócsárolják emiatt.

Miközben az Európai Parlament arra készül, hogy megszavazzon egy igen alapos jelentést Magyarországról, amely gombostűhegyre tűzi a kormányzás problematikus elemeit, a magyar hatóságok azt állítják, hogy mindez nemcsak félreértés, de ráadásul azt is jelenti, hogy Európai becsmérel.


Európa minden, csak nem Magyarország-ellenes

Az igazság az, hogy nincs semmiféle összeesküvés Magyarország ellen. De miért is volna? Európa még mindig kínosan és szégyenkezve emlékszik vissza 1956-os tétlenségére, amikor a szovjet tankok felmorzsolták a magyar autonómia reményét és álmát. Európa mindig szerette önmagának ezt a részét, amely sajátos és érthetetlen nyelven fejezi ki magát, de amelynek törhetetlen történelmi erőfeszítéseit, hogy őrizze az európai értékeket és eszméket, mindenütt a világon elismerik. Európa minden, csak nem magyarellenes.


Konszolidálni belülről egy állítólagos külső perlekedés révén

Magyarország, minden európai liberális törekvésével együtt, 2010-ben egy olyan kormányt választott, amely nemzeti újjászületést akar és amely mintha azt hinné, hogy a saját hatékonyságához ellenfelekre van szüksége. Jobban lehet konszolidálni belülről, ha azt állítjuk, hogy kívülről támadnak bennünket. Jobban meg lehet erősíteni a belső kötelékekeit egy olyan nemzetnek, amellyel mostohán bánt az európai történelem – bár messze nem ő az egyetlen! –, ha azt hajtogatjuk, hogy a külső ellenségek folyamatosan fenyegetnek. Hangsúlyosabbá lehet tenni a belső összetartást, ha egy állítólagos külső vitával szemben lehet megfogalmazni. De aki így jár el, az leválasztja magát Európáról.


A 2013-as Magyarország lehetne szabad szellemű, szabadon becsvágyó

Magyarországnak nincs semmi szüksége nemzeti újjászületésre abban az Európában, amely csak jót akar neki, és amely támogatja a felemelkedését. A határai 1919 után olyanok lettek, amilyenek, mások, mint korábban, szűkösebb területet fogtak körül, de mit számít ez egy olyan Európában, amelynek a határai éppen megszűnőben vannak? A 2013-as Magyarország lehetne szabad szellemű, szabadon becsvágyó, szabad akaratú, ha sikerülne leválnia történelmi rögeszméiről.


Nincsenek bírálók? A magyar félelem

A magyarok, Közép- és Kelet Európa más népeivel együtt, 1989 előtt féltek egy ilyen döntő változástól. Tájékozott emberek, kül- és belföldi magyarok akik csodálattal követik nap mint nap a magyar valóság aktualitásait – mivel beszélik a nyelvet és ismerik a szokásokat – állítják, hogy ma újra erről van szó. Hogy nincs többé szabad bírálat. Hogy az emberek suttogva beszélnek, óvatosan körülnéznek, és vigyáznak, nehogy rajtakapják őket, amikor nem éppen udvariasan beszélnek a hatalomról. Ez sok magyart félelemmel tölt el, de félelemmel tölti el Európát is.


Megértetni Európával, hogy ők Európa részei

Magyarországnak egyszer és mindenkorra le kell vetkőznie a félelmét. Magyarországnak, a magyaroknak minden okuk megvan rá, hogy büszke és ambiciózus nép legyenek. Nem szabad suttogóra fogni a hangjukat. Fel kell emelniük, hogy megétessék Európával, nemcsak azt, hogy ők Európa részei, hanem hogy inspirálni és orientálni akarják Európát, ahogy a múltban is tették. Magyarországnak meg kell találnia a saját európai identitását, és vissza kell térnie Európába. Megérdemli. És a kontinensünknek is szüksége van rá.

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!