rss      tw      fb
Keres

Orbán: magyar politikusok fordultak a magyar családok pénze ellen – Mesterházy válasza
Orbán Viktor szükségesnek tartotta, hogy csütörtökön a magyar országgyűlésben is elmondja ugyanazt, amit Strasbourgban, az Európai Parlamentben kedden elmondott. Szó szerinti változat (kiemelések: a szerk.).


A napirend előtti szónoklat – MTI/Koszticsák Szilárd 

A Tavares-jelentést „331-en nem szavazták meg, 370-en megszavazták”
A Magyarországot súlyosan sértő jelentésre a kormány részletes választ készített, amelyben tételesen megcáfoltuk a jelentés valótlan állításait és alaptalan vádjait. A dokumentumot átadtuk az Európai Parlament (EP) elnökének és képviselőinek. A keddi vitán magam is részt vettem. Nem mintha nem ismerném az Európai Parlament összetételét, és ne tudhattam volna, mi lesz a szavazás eredménye. A jelentést 331-en nem szavazták meg, 370-en pedig megszavazták. Amint az várható volt, a szocialisták, a liberálisok és a zöldek, akik az Európai Parlament többségét adják, Magyarország ellen, míg az Európai Néppárt elsöprő többsége Magyarország mellett szavazott.

A magyar emberek hangját hallatni ment
Nem azért mentem oda, mert azt reméltem, hogy le tudom beszélni az európai baloldalt arról, amit már előre elhatározott. Azért mentem oda, hogy megvédjem a magyar emberek igazát, és hallassam a magyar emberek hangját.

A magyar szuverenitás csorbítása Európa jövőjét veszélyezteti
El is mondtam, ez a jelentés igazságtalan és ellenséges Magyarországgal és a magyar emberekkel szemben. Az elfogadott javaslat figyelmen kívül hagyja az Európai Parlament hatásköreit, az unió és tagállamok közötti jogi egyensúlyokat. Az alapító szerződésekkel szemben önkényesen állapít meg kötelező kritériumokat, vezet be új eljárásokat, és kreál új intézményeket, és ezzel csorbítaná egy tagállam szuverenitását. Ez egész Európára, az unió jövőjére veszélyt jelent.

Az EP olyan határt lépett át, amire még nem volt példa
Jó ideje tapasztaljuk már mi, magyarok, hogy az EU igazságtalan, kettős mércét alkalmaz és visszaél a hatalmával a viták során. Most azonban az Európai Parlamentben átléptek egy olyan határt, amire eddig nem volt példa. Az EP semmibe vette az unió alapszerződését, ezzel az EU bürokratái és parlamenti képviselői veszélyes útra tévedtek.

A „hazánk elleni visszaélések” oka a rezsicsökkentés, de mi elég erősek vagyunk
A másik fontos tanulság nem új, régóta tudjuk, hogy a hazánk elleni visszaélések mögött valójában üzleti lobbiérdekek húzódnak meg. Magyarország csökkenti a családok rezsiköltségeit. Ez bizony sérti azoknak az európai nagyvállalatoknak az érdekeit, amelyek hosszú éveken át annyi pénzt szedtek be a magyar családoktól, amennyit nem szégyelltek. De szerintem úgy helyes, hogy most letörjük az extraprofitjukat. És elég erősek vagyunk ahhoz, hogy ezt meg is tegyük.

Az EU a rezsiárak emelkedését akarja, de mi a kétmillió emberre hallgatunk
Amint az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárás során Magyarország számára megfogalmazott ajánlásaiból is mindenki, aki akarja, láthatja és elolvashatja, az unió azt akarja elérni, hogy ne szabályozzuk az energiaszolgáltatások árát. Vagyis rezsicsökkenés helyett megint emelkedhessenek az árak. Mi azonban ezt visszautasítjuk, mi inkább arra a kétmillió emberre hallgatunk, akik aláírták a rezsicsökkentés melletti petíciót, és ezért tovább csökkentjük a családok megélhetési költségeit az ősz során.
Magyar politikusok fordultak Magyarország ellen
Volt azonban az elmúlt két napnak egy még szomorúbb tanulsága is. Azt hittem, túlvagyunk már azokon az időkön, amikor magyar politikusok Magyarország ellen fordulnak bárhol a világban, bármilyen fórumon, bármilyen ügyben. Mégis voltak, akik ezt megtették.

Magyar politikusok azokat erősítik, akik el akarják venni a magyar családok pénzét
Mindnyájunk családja itt él, ez az otthonunk, a hazánk. A rezsicsökkentés minden magyar családnak fontos, az nem pártkérdés. Fölfoghatatlan számomra, hogy magyar képviselők azokat erősítik, akik veszélybe akarják sodorni Magyarországot. Azokat, akik korlátozni akarják az ország önállóságát és el akarják venni a magyar családok pénzét. Egy ilyen ügyben, amikor Magyarországot igazságtalanul támadják, miért nem lehet félretenni a pártkötődést és a pártérdekeket ugyanúgy, mint ahogy az árvíz elleni küzdelemben a gátakon sikerült? Higgyék el nekem, nem én vagyok az egyetlen, aki ezt nem érti, a magyar emberek milliói sem fogják megérteni.

Amikor Magyarország és a magyar családok a tét, csak az összefogás helyes
Amikor Magyarország biztonsága, önállósága, a magyar családok megélhetése a tét, akkor csak az összefogás a helyes magatartás. Ezért én minden jóérzésű magyar politikust és minden képviselőt arra hívok fel, hogy ne hagyja veszélybe sodorni Magyarországot, hanem tehetsége és lehetőségei szerint álljon ki Magyarországért és a magyar emberekért.

(forrás: videó)


A PM két társelnöke, Szabó Tímea és Jávor Benedek így igazította helyre Orbánt, már a felszólalása előtt – MTI/Koszticsák Szilárd 

Mesterházy Attila válasza

Az MSZP elnök-frakcióvezetőjének napirend előtti válasza az országgyűlésben Orbán beszédére. A videó összefoglalója:

Egy-két dolgot helyre kell tenni, mondta Mesterházy. A miniszterelnök nem egyenlő a magyar néppel és Magyarországgal. Az EU-ban nem a népet és az országot, csak Orbán kormányát támadják, mert nem tartja be a 2-es cikkelyben foglaltakat. Orbán hatalomgyakorlását bírálták, azt, ahogy visszaél a kétharmaddal.

Orbánnak szelektív a memóriája, ugyanis néhány éve a Kereszténydemokrata Unióban a személyes előterjesztésével ítéltette el Magyarországot, Burkina Fasóval együtt, a politikai jogok sérelme miatt. Később, még a szocialista kormányok alatt, az Európai Néppárt frakcióülésén is azt követelte, hogy vonják meg az uniós forrásokat azért, mert szerinte az országot akkor irányító kormányt – ezáltal az országot – nem szabad semmilyen módon támogatni.


 

Orbánnak meg kellett volna köszönnie a magyar és az európai szocialisták munkáját, ugyanis annak hatására került ki az országgal szembeni szankciók megfogalmazása a jelentésből, „mivel Magyarországot az ön politikája miatt nem szabad büntetni”.

Felszólította Orbánt, mutassa meg, hol talált rezsicsökkentésre vonatkozó mondatot a jelentésben, merthogy abban a jogállam hiányára, a bírók függetlenségére és a választási eljárásra vonatkoznak kritikus megjegyzések, nem a rezsicsökkentésre.

És miért lennénk mi gyarmat? Miért kerülnénk mi gyámság alá? Akkor nem vagyunk gyarmat, amikor az uniós forrásokat költjük, akkor nem vagyunk gyarmat, amikor beruházások valósulnak meg uniós pénzekből?

„Üzleti érdek az Ön politikai döntése mögött húzódik meg, a trafikügyben és sok egyéb ügyben, amikor az ön és Simicska érdekei kerülnek mindennél előrébb.”

El kell dönteni, Ausztria  vagy Azerbajdzsán a példa Magyarország számára. Ha Orbán folytatja ezt a politikát, akkor nem üzen mást, mint azt, hogy fokozatosan kivezeti az országot az EU-ból. Ezért fel kell tenni a kérdést: a miniszterelnök beszéde az unióból való kilépés beszéde-e?

(forrás: MTI, mesterhazyattila.hu)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!