rss      tw      fb
Keres

Galambos és Szilvásy letöltendő, Laborc felfüggesztett börtönbüntetése első fokon
A „kémkedési perként” ismert büntetőügyben hirdetett elsőfokú ítéletet pénteken a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa: Galambos Lajos és Szilvásy György letöltendő, Laborc Sándor felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Valamennyien fellebbeztek az ítélet ellen, így másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa elé kerül az ügy. A pénteki ítélethirdetést zárt tárgyalás keretében tartották meg, csak az ítélet rendelkező része volt nyilvános. Az ügy iratanyagát 2040-ig titkosították.


Galambos Lajos elsőrendű vádlottat, aki 2004 és 2007 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, a bíróság kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, és a közügyektől 3 évre eltiltotta.

Szilvásy György másodrendű vádlottat, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték, a közügyektől 3 évre eltiltották. Mindkettőjük esetében beszámítják a börtönbüntetésbe az előzetes letartóztatásban, illetve házi őrizetben töltött időt.

Laborc Sándor negyedrendű vádlottat, aki 2007 és 2009 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, a bíróság kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette miatt egy év börtönbüntetésre ítélte, a végrehajtást két év próbaidőre felfüggesztette.

P. László harmadrendű vádlottat, a kémbotrányban felbukkant orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát államellenes bűncselekmények elkövetésének vádja alól felmentette a törvényszék.


MTI/Czeglédi Zsolt 

Az elítéltek véleménye

Szilvásy György a tárgyalást követően annyit mondott: „Ha nyilvánosságra kerülne a per anyaga, kiderülne, hogy bizonyítékok nélkül ítéltek el.”

Galambos Lajos vezérőrnagy: „Semmit nem tettem, a hazámat szolgálom.”

Zamecsnik Péter, Laborc Sándor védője: az ítélet indoklásának egyetlen szavával sem ért egyet. Amit Laborc Sándor terhére rónak ebben az ügyben, az nem bűncselekmény. A legnagyobb problémának azt nevezte, hogy a per nem a nyilvánosság előtt zajlik. Reméli, mondta, hogy „még a mi életünkben” nyilvánosságra kerül a per anyaga.

Az ügy története

A Budapesti Katonai Ügyészség 2011. december 7-én nyújtotta be különböző bűntettekre vonatkozóan vádiratát a volt titkosszolgálati vezetők ügyében a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsához.

A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú tárgyalás lefolytatására a Debreceni Törvényszéket jelölte ki. A büntetőper teljes titoktartás mellett, zárt ülés keretében zajlott, mivel „a per során több, államtitokká minősített tényt érintenek”.

A vádlottak közül Galambos Lajost és P. Lászlót 2011-ben előzetes letartóztatásba helyezték, majd védői indítványra házi őrizetbe kerültek. A másik két vádlott szabadon védekezhetett.

Az Index 2011. július 6-án írt arról: információi szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal két korábbi főigazgatóját és Szilvásy György volt titokminisztert azzal gyanúsítják, hogy évekkel korábban részt vettek a magyar kormányzati szervek informatikai hálózatának illegális megtámadásában. Az Index úgy tudta, hogy a katonai ügyészségre Szilvásy Györggyel egyidőben bevitt, csuklyával eltakart férfi az UD Zrt.-ügyben érintett hacker volt. Az Index szerint „a katonai ügyészség nem nemzetközi, hanem belföldi ügyben fogalmazta meg a kémkedés gyanúját, azért, mert az érintettek hivatali hatáskörüket túllépve, illegális informatikai támadásokat, adatlopásokat szerveztek a magyar kormányzat internetes gerinchálója, illetve több kormányzati hivatal ellen”. „A történet nem teljesen ismeretlen a nyilvánosság előtt, mert nagy vonalakban éppen Szilvásy György beszélt róla 2008-ban, néhány nappal az UD-botrány kirobbanása előtt”, amikor miniszterként bejelentette, hogy valakik meghackelték a kormányzat rendszerét. Szilvásy az ügyben a nemzetbiztonsági kabinetet is összehívta a támadások és „milliónyi postafiók tartalmának” feltörése miatt, s az ügyet a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is tárgyalta. 2010 szeptemberében az ellenőrzési albizottság ülésén kiderült: Szilvásy György mutatta be Galambos Lajosnak a támadást végrehajtó hackert, aki azt követően is folytatta munkáját, hogy 2007-ben Laborc Sándor vette át az NBH irányítását, írta az Index.


 

Gyurcsány: „veled vagyok, Szilvásy Gyuri”; „ezt a senkiházit” bírók, ügyészek szolgálják ki

Ezt mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pénteken a Facebookon közzétett videoüzenetében.

„Egy percig nem hisszük, hogy rárontottál volna a nemzetedre, ahogyan ráront Orbán Viktor minden nap”. Az Orbán-kormány abszurd világára jellemző, hogy az 1950-es évek óta most ítéltek el először minisztert vagy volt tárcavezetőt kémkedés vádjával. „Hogyan szolgálják ki ezt a gyáva miniszterelnököt, ezt a gazembert, ezt az erőszakos senkiházit bírók, rendőrök ügyészek?” „Azt üzenjük a bírónak, valami nagy nevű ezredesnek, hogy egyszer a tartója is el fog bukni és el fog vele menni ő is, és utálni fogja majd önmagát és nem tud majd elszámolni a lelkiismeretével.” „Ezek háborút hirdettek ellenünk.” „Meddig akartok még, drága demokrata barátaim csendben tűrni és politikailag korrekten szövegelni?” „Maradjunk Szilvásyval és a köztársasággal, védjük meg magunkat és ezt az országot.”

Az MSZP hisz Szilvásy György ártatlanságában

Hiszünk Szilvásy György ártatlanságában, mondta közölte Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője.

Mindaddig koncepciós eljárásnak tekintik a Szilvásy György ellen indított pert, amíg titkos az ügy iratanyaga. Követelik a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát, ugyanis csak a teljes átláthatóság biztosíthatja az ügyészségi eljárás és a bírósági döntés tisztaságát, valamint azt, hogy az „egész ügy nem politikai megrendelésre és befolyásolásra indult”.

Együtt-PM: nyilvánosságra kell hozni a „kémkedési per” iratanyagát

Az Együtt-PM szövetség szerint is nyilvánosságra kell hozni a teljes iratanyagot.

Amikor az ország nemzetbiztonságért felelős egykori első számú szakmai és politikai vezetőjét kémkedéssel vádolják, majd elítélik, akkor minden magyar polgárnak joga van ahhoz, hogy teljes egészében megismerje a pontos vádat, a bizonyítékokat és az ítélet indoklását is. Csak így dönthető el, hogy koncepciós eljárásról vagy súlyos bűncselekményről van-e szó. Ezért az Együtt-PM szövetség felszólította az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját, hogy haladéktalanul szüntesse meg az adatok minősítését.

Fidesz: rács mögé kerülhet a maffiabaloldal központi alakja

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint rács mögé kerülhet a maffiabaloldal egyik központi figurája.

A rendszerváltás óta példa nélküli eset, hogy valamely kabinet egy tagját kémkedésért elítéljék, mondta Kocsis. Szilvásy György a Gyurcsány-Bajnai-időszakban a maffiabaloldal központi figurája, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila közeli munkatársa volt. „Nekik együtt közös a felelősségük abban, hogy együtt tették tönkre az országot mind gazdasági, mind morális értelemben. Érthető tehát részükről a Szilvásy melletti egységes kiállás.” A pénteki bírósági ítélet is nyilvánvalóvá tette: a maffiabaloldal veszélyes Magyarországra nézve. Arról, hogy a szocialisták szerint nyilvánosságra kellene hozni az ügy iratait, Kocsis azt mondta: az MSZP-nek meg kellene fontolnia a kérést, „mert ezt követelték egyszer már Portik-ügyben is, és nem jártak olyan jól azzal, amikor nyilvánosságra kerültek a dokumentumok”.

(mzs – az MTI alapján)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!