rss      tw      fb
Keres

Sólyom szárnyán


Van itt ez a hír, hogy Sólyom lesz az új magyar légitársaság neve. A ballib bagázs már fanyalog is persze, nemzetre rárontási ujjgyakorlatként.

Ja, lehetett volna más nevet találni, mondjuk Hungarian Airlines, annak volnának előnyei. Lehetne kizárólag rövidítve, Hun Airlinesként használni, aztán akkor az előre megmondja, hogy jobb lesz mindjárt térdre imához, ha valahol landol a gép. A rövidítés lehetne a teljes változat, és akkor lenne további rövidítése, Hun Air. Legyen világos, bármerre járunk, miénk ott a Lég. Lehetett volna marketingolni, fölszálláskor hátrafelé kilőtt nyílzápor, ülés helyett nyereg, alatta puhított szendviccsel, jurtás pilótafülke meg ilyenek. De van fontosabb is, mint a bankártőkék pénzkapitalista rablómulti szempontjai, mert a Hun Airlines mégse lett volna olyan marha jó választás. Külföldiül van. Mások is simán ki tudják mondani. Akkor annak mi értelme? Hol van benne a suttyó külföldijének, hogy coki?

A Sólyom, az jó. Három olyan betűvel kezdődik, amelyről rajtunk kívül senki se tudja, hogy kell kiejteni. Minutumba megismerszik az idegen, nemcsak hivalgó cifra páva járásáról, hanem hogy már a reptéren zavartan keresgéli a Zoliom, Szolájam vagy hasonló társaság pultját. Aki józan paraszt, annak nem kell ezt magyarázni: az idegen veszélyes, jobb szemmel tartani. Összháborúban állunk. Néhány napkeleti példaképet kivéve lényegében mindenkivel. Résen kell lenni az erős bástyán, ami a mi várunk.

Állítólag azzal is érveltek a Sólyom mellett egy úgynevezett televízióban, hogy ez minden nyelven jól hangzik. Ez mondjuk tényleg, szóval ezzel nem lehet vitatkozni.

A nyervogó kozmók meg figyeljenek a gondolati tömörségre, ami belesűrűsödik ebbe a Sólyomba. Annak a Lukácsnak az „intenzív totalitása” semmise ehhez képest, mert egyrészt az kommunista maszlag, másrészt még komenista is. Ráadásul totál komcsi. Intenzíven. Na ez a Sólyom, ez annyira intenzív és totális, hogy maga egy megtestesült fekete lyuk.

Pro primo először: hát két anyja van annak, vagy egy se, aki nem hallja meg rögvest, hogy ez egy ölelő búcsúdal, ott van benne, vár haza, még túrórudi se kell. Nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy ne ismerjük föl azonnal, hogy ez a Demjén Rózsi honfoglaló sólyomszárnyánja, ami meg van idézve. Ami már annyira kultikusan ősnépi, hogy még csengőhang is lett. Mobilon. Benne a három heggyel a szövegben, ami megint mi más, hármas halom. Ráadásul Tátra, Mátra, Fátra, így ábécérendbe. Értés van?

Pro primo másodszor: olyan kis pirospozsgásan ártatlanul szókimondó. Mert mi volt a Falcon? Kimondottan csempészetre (nem dohány, hanem fűszer) átalakított űrhajó, Han Solóval meg Csubakkával, tisztességes szakmájuk szerint csempészekkel a fedélzetén, akik a nagyhatalmú bűnbárónak dolgoztak. Az egy ilyen bűnszervezet vezetője féleség volt. A filmben. Mint a Keresztapa. A másikban.

Pro primo harmadszor: aztán hadihajó lett a Falcon, a fénysebesség másfélszeresével repült, szóval igazi gyorsnaszád. Nem kell ragozni.

Pro primo negyedszer: milyen sólyom volt a Falcon? Millenniumi. Eheti a fene a ballibet, hogy Lucas (ez egy másik) ilyen egyértelműen ünnepelte a honfoglalás ezredik évfordulóját. Hogy így beleírta.

Pro primo ötödször: a Falconon maga az Égjáró Lukács utazott, nem a kommunista, nem is a másik, hanem egy újabb másik, aki egyrészt a csillagösvényen száguldoz, másrészt királynő fia, szóval teljesen egyértelműen utal a hun királyfira. Különben is, hol zajlana a csillagháború, ha nem a Hadak útján.

Van kis baj is, az igaz. Han Solo később a Lázadók tábornoka lett, a Falcon meg egyenesen a Birodalmat elpusztító flotta zászlóshajója. Vagy mi. Ez egyelőre nem fér bele, zavaró. Kicsit.

Na jó. Nagyon. Kicsit katyvaszos mégis ez a Sólyom, ha végiggondoljuk. De mondjuk minek gondolnánk végig? Elvégre nem a sok hülye koherenciák a lényegek, hanem hogy az Erő kivel van, azt meg már 2002 óta tudjuk.

Nyivorog a ballib gunyoroskodón, hogy mit Sólyom, miért nem mindjárt Turul. Namost haha. Mert akinek van füle a hallásra, az érti, hogy az ugyanaz. Vagy jó, nem ugyanaz, de sokáig azt hitték, hogy a turul az sólyom. Szóval miért ne lehetne továbbra is azt hinni? Tudjuk, hogy inkább sas, de hihetjük, hogy sólyom.

Na jó, jobb lenne a Sas mégis. Nagyobb, félelmetesebb. A nyavalyás multisvédek nem véletlenül nyúlták le előlünk. Ebből is látszik, hova vezet a fene nagy tolerancia. Úgyhogy marad a Sólyom, kivéve, ha szorgos népünk győzni fog a saját kardjába csömörlő európai vircsafton, és hozunk egy törvényt erre is. A portugálok után már lesz rutinunk.


 (Sándor Klára)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!