rss      tw      fb
Keres

Kövér: jó, ha kissé "lecsendesedik" a törvényhozás menete

MTI 2010. augusztus 9., hétfő 22:42

Az Országgyűlés új elnöke szerint az első, "szükségképpen zaklatott" időszak után az a jó, ha a törvényhozás menete kicsit "lecsendesedik", és visszazökken a rendes kerékvágásba.

A fideszes Kövér László hétfőn a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában elmondta, mindenképpen egyetért azzal a felvetéssel, amely szerint húsz év elteltével ideje lenne új alkotmányt elfogadnia az Országgyűlésnek, még akkor is, ha szerinte nem attól került kátyúba Magyarország és a magyar demokrácia szekere, mert rossz lett volna az alkotmány. Ez félreértés - mondta.

A jelenleg hatályos alaptörvény jól sikerült alkotás, beváltotta azokat a reményeket, amelyeket az alkotói fűztek hozzá, de kétségtelen, hogy egy húszéves ciklus után, egy "egész korszak" után érdemes leszűrni a tanulságokat. Szerinte a mostani alkotmány bizonyos értelemben "technicista" megközelítésű alaptörvény. "Nincs igazán lelke, nem tükrözi azt az értékrendet, amelyen egy nemzet, egy állam fennáll, illetve működik". Az új alkotmánynak pedig ez lenne a legfontosabb funkciója, vagyis hogy azt az értékrendet is tükrözze, "amin ez a nemzet áll ezer esztendeje".

Arra a kérdésre, hogy ha elfogadják, kötelező lesz-e az új alkotmány preambulumát a nemzeti együttműködési nyilatkozathoz hasonlóan kifüggeszteni, úgy válaszolt: "minden bizonnyal".

A politikus a Fidesz háromhetesre tervezett önkormányzati választási kampányát a műsorban azzal magyarázta, hogy az embereknek - beleértve a politikusokat is - elegük van az egymást érő kampányokból.

A kormánypártot érintő kérdésre: nyilvánvalóan lesznek viták ezentúl is a Fideszben, személy szerint akár közte és Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök között is, ahogyan voltak eddig is. Ám erre bármelyik kormánytagnak, elnökségi tagnak, fideszesnek lehetősége van.

Házelnöki munkájáról: amikor fent ül a házelnöki pulpituson, és vezeti az ülést, természetesen pártatlan lesz, azonban amint lejön onnan, ismét egyszerű országgyűlési képviselő és a párt egyik vezetője lesz.

Szerinte az MSZP húszéves hagyományt tört meg azzal, hogy nem szavazta meg őt a házelnöki tisztségre. Ez azonban nem bántja, sőt inkább bizonyos értelemben örömmel tölti el, mert egyfajta, ugyan negatív, de elismerése annak az MSZP részéről, amit ő képvisel.

A parlament háromhetenkénti ülésezésének lehetőségéről: megerősítette, szerinte jó megoldás volt a 2002 előtti gyakorlat, ő azonban egyedül semmit sem akar bevezetni, visszaállítani, eltörölni.

Az új parlament első törvényhozási időszakáról: az első, "szükségképpen zaklatott" időszak után az a jó, ha a törvényhozás menete kicsit lecsendesedik, visszazökken a rendes kerékvágásba, és a szükséges egyeztetéseket lesz idő és mód elvégezni, hogy minél kevesebb hiba történjen a törvényhozásban, és minél kevesebb jogos kritika fogalmazódhasson meg.

Kövér László elmondta, ha igény tartanak rá a képviselők a jövőben is, akkor megmarad a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF), és igyekeznek majd úgy kialakítani ennek a fórumnak és a kormány által felélesztett Magyar Állandó Értekezletnek (MÁÉRT) a működését, hogy ne legyenek felesleges párhuzamok.