rss      tw      fb
Keres

Schmitt Pál félévente részt vesz majd a kormány ülésén

MTI 2010. augusztus 11., szerda 16:38

Schmitt Pál féléves rendszerességgel ellátogat majd a kormány ülésére. A köztársasági elnök szerdán, miután Orbán Viktor kormányfő meghívására részt vett a kabinet tanácskozásán, bejelentette azt is: minden, az Országgyűlés által elfogadott és még államfői aláírásra váró törvényt ellátott kézjegyével. A kormányszóvivő délutáni tájékoztatóján azt mondta: reményre ad okot azt látni, hogy az ország vezetői egymással is párbeszédet szeretnének folytatni a jövőben.

Schmitt Pálnak államfőként ez volt az első találkozása a kormánnyal.

A köztársasági elnök közölte, megállapodtak abban, hogy féléves rendszerességgel eljön majd a kormány ülésére, valamint abban, hogy a miniszterek előtt is nyitva lesz az ajtaja, ha "az ő partikuláris érdekeik, illetve ügyeik ezt így kívánják".

Mint sajtónyilatkozatában fogalmazott, úgy próbálja és úgy kívánja ellátni elnöki feladatát, hogy egyfajta interaktív kapcsolatot létesít a hatalmi ágazattal, mindenekelőtt a kormánnyal, valamint a parlamenttel és a bíróságokkal. Meggyőződése ugyanis, hogy csak így tudja ellátni integráló feladatát.

Az államfő újságírók előtt bejelentette: minden, az Országgyűlés által elfogadott és még államfői aláírásra váró törvényt ellátott kézjegyével. Hozzátette, hogy egyik törvényben sem talált alkotmányossági kifogást.

(Az augusztus 6-án hivatalába lépett köztársasági elnöknek összesen tizenhárom jogszabályt küldött át az Országgyűlés.)

Schmitt Pál kiemelte, egy-két miniszterrel szorosan együttműködik majd hivatali ideje alatt. Itt említette meg Martonyi János külügyminisztert, akivel, mint mondta, mindig egyeztetni fog külföldi útjai előtt.

Réthelyi Miklóssal, a nemzeti erőforrás miniszterrel a magyar nyelv védelme, a fiatalok mozgásgazdag életmódja, valamint az élethosszig tartó tanulás kérdésében egyeztetnek majd rendszeresen - közölte.

Hozzátette: rajtuk kívül szoros kapcsolatot kíván kialakítani még Hende Csaba honvédelmi miniszterrel, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel aki, mint emlékeztetett, a határon túli magyarokért felel.

Az államfő úgy fogalmazott: a kormányülésen azt hangsúlyozta, részese kíván lenni annak a közös erőfeszítésnek, amelynek során sikeres európai uniós elnöksége lesz Magyarországnak.

Schmitt Pál közölte, a kormányülésen tájékoztatást adott a Köztársasági Elnöki Hivatal átalakításáról, és bemutatta munkatársait is.

Nagy Anna kormányszóvivő délutáni sajtótájékoztatóján az államfőnek a kormányülésen való részvételével kapcsolatban úgy fogalmazott: reményre ad okot azt látni, hogy Magyarország vezetői egymással is párbeszédet szeretnének folytatni a jövőben. Ez alapvetően az egész ország érdekében történik - tette hozzá.