rss      tw      fb
Keres

Önálló hivatal felügyelheti a hungarikumokat - Népszabadság

MTI 2010. augusztus 12., csütörtök 2:42

A Népszabadság szerint jövő januártól már önálló, a költségvetésben biztosított több tízmilliárdos gazdálkodási kerettel rendelkező intézmény lehet a Magyar ÉrtékTár - Hungarikum Ház, ha a parlament ősszel elfogadja az erről szóló törvényt.

Birinyi József, a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetője a lapnak elmondta: a törvényjavaslat csak Magyarországhoz - pontosabban, a jogalkotók megfogalmazása szerint: a Kárpát-medencéhez - köthető szellemi termékek, áruk, hagyományok összegyűjtésére, regisztrálására és állami "menedzselésére" jönne létre.

Elképzelések szerint a nemzeti értékfeltárás és annak akár piaci alapú menedzselése piramisszerűen épülhet fel: a helyi, megyei és Kárpát-medencei értékeket az erre kialakított szervezeti egységekben - főként a működő művelődési és önkormányzati intézményi rendszerre alapozva - gyűjtik majd össze, ezek közül a legkiválóbbak kaphatják meg a "hungarikum" kitüntető címet - olvasható a cikkben.

A napilap beszámolt arról: a tervek szerint a Magyar ÉrtékTárba kerülő elemek nagyon komoly gazdasági előnyökhöz juttathatják majd tulajdonosaikat. Végső soron akár adókedvezményhez is, de ennél valószínűbb, hogy a rendelkezésre álló hazai és nemzetközi pályázati források meghatározott részét - akár 20-40 százalékát is - a nemzeti értékek közé sorolt termékek fejlesztésére kellene majd fordítani.