rss      tw      fb
Keres

Anelka halálra nevette magát

A Liberation című francia liberális napilap szerint Nicolas Anelka „halálra nevette magát” azon a szankción, amelyet a Francia Futballszövetség (FFF) keddi, augusztus 17-ei fegyelmi tárgyalásán szabott ki rá, vagyis hogy eltiltotta 18 válogatott meccstől. Egy szerdai rádióinterjúban „komédiának” nevezte az eljárást (a magyar politikusok „kutyakomédiát” mondanának), „bohócoknak” a francia futball felelős vezetőit, és mint mondta, „halálra nevette magát” rajtuk.

„Szerintem ez az egész bizottságosdi kész őrület, egy komédia, csak azért, hogy ne veszítsék el teljesen az arcukat”, mondta. Illetve: „Ezek üres szankciók, mert Anelka Nicolas sohasem létezett ebben a szánalmas és nevetséges ügyben. Megismétlem: a válogatott ügyére pontot tettem június 9-én, amikor elzavartak Dél-Afrikából.”


Anelka valóban elhagyta Dél-Afrikát, egyenesen Londonba repült.
A L’Équipe június 20-ai címlapja


Mint ismeretes, Nicolas Anelka, 69-szeres francia válogatott csatár, aki összesen 14 gólt szerzett a válogatottban, a dél-afrikai világbajnokságon,  a mexikóiak elleni mérkőzés szünetében összekülönbözött Raymond Domenech szövetségi kapitánnyal, aki közölte, hogy lecseréli a csatárt. Miután az ügyet a L’Équipe című francia sportnapilap nyilvánosságra hozta, a szövetség vezetése hazazavarta Anelkát. Ezt követően a többi játékos sztrájkba lépett, nem voltak hajlandók részt venni a következő edzésen, többen pedig nem léptek pályára az utolsó találkozón.

Anelka szerdai rádióinterjúban Laurent Blancra, a francia válogatott új szövetségi kapitányára is gondolt: „Fejezzék már be végre ezt az ügyet, Laurent Blancnak nyugodt körülményekre van szüksége a melóhoz”, mondta.

Az FFF fegyelmi bizottsága további szankciókat is kiszabott kedden: Patrice Evrát öt, Franck Ribéryt három, Jérémy Toulalant egy meccstől tiltották el, míg Éric Abidal büntetés nélkül megúszta.

Anelka számára ezt azt jelenti, hogy a teljes 2010-11-es és 2011-12-es szezont ki kell hagynia. Ribéry eltiltását tekintik a legsúlyosabbnak, ugyanis a támadó középpályásnak ki kell hagynia a 2012-es foci EB első három selejtező mérkőzését (Fehéroroszország, Bosznia és Románia ellen).

Anelka egyébként nem jelent meg és nem is képviseltette magát a fegyelmi tárgyaláson. Ribéryt – akit az Anelka melletti szolidaritási sztrájk kezdeményezőjének tekintenek – nem engedte el a Bayern München, de képviselője jelen volt a tárgyaláson. Hírek szerint „teljesen tehetetlennek” érezte magát a döntés hallatán, és úgy vélte, vele játszatták el a bűnbak szerepét, hogy lecsillapítsák a közvéleményt. „Nem értem, miért kaptak egyes játékosok öt meccsre szóló eltiltást, és mások miért nem kaptak semmit. Minden játékos, aki ott volt a vb-n, részt vett abban, ami történt”, mondta a német hírügynökség szerint.


A dél-afrikai mondatok a L’Équipe június 19-ei számának címlapján.
Kb.: „Bazd meg a mocskos kurva anyádat!”

 
Anelka tagadja, hogy ezt mondta volna, és rágalmazásért beperelte a lapot. A Le Parisien szerint a keddi fegyelmi tárgyaláson megjelent válogatott focisták egyhangúlag alátámasztották Anelka állítását. Szerintük ennyi hangzott el, és nem több: „Bazd meg a csapatodat. Bánom is én, milyen csapatot csinálsz!”

Anelkának egyébként más szankciót is el kellett szenvednie: a Quick nevű, belga alapítású gyorsétteremlánc levette a hamburgereiről Anelka nevét, és bevonta az Anelkával készült reklámokat.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!