rss      tw      fb
Keres

A francia olvasók véleménye a Libération írásáról és Magyarországról

Kommentárok A magyar jobboldal szélsőséges irányba fordul című íráshoz (válogatás)


grosjean:
„Ami Magyarország történik, erősen hasonlít ahhoz, ami itt történik: sajtó, kinevezések, választójogi reform, hatalomkoncentráció…
Kivéve a népszerűséget
Lehet, hogy az ő elnökük is alacsony ember?

jipy75:
„Néha jólesik látni, hogy nemcsak mi rohadunk…”

michelgeorges:
„Küldjük haza Sarkozyt,
most, hogy a magyarországi politika tökéletesen megfelel az ő politikájának. Tökéletes elnök lenne ott.

atalanta:
"Emlékeztek még 'az ideológia végére'?
a 'piacgazdaságra', amely 'elhozza a demokráciát a volt kelet-európaiaknak'?
A liberális kapitalizmussal a 'modernitás' határozottan a múlt század elejére emlékeztet."

pierrebln:
„A ’liberális kapitalizmus” nem létezik, és sohasem létezett sem Magyarországon (tudomásom szerint), sem Franciaországban, főként saját magyar származásúnknak köszönhetően. A magyarok láthatólag ügyesen megtartották a szocializmus (haveri kapcsolatok, elavult munkajogi törvények, túladóztatás) és a liberalizmus (monopolkockázatok, a fogyasztás tisztázatlan szabályai, ejtőernyőzés) legrosszabb vonásait.
A liberális kapitalizmust vádolni Európában olyan, mint azzal vádolni Kínát 2010-ben, hogy kommunista!
Itt a diktatúra és a populizmus visszatérésével állunk szemben – és még csak nem is titkolják.”

géradmentor:
Van valamiféle magyar átok?
Nekünk is van egy magyar származású franciánk, aki a fasizmus irányába viszi az országot. Mindent be kell dobni, hogy ennek a lehető leghamarább véget vessünk.

nescio:
„A demokrácia az egyénekre vonatkozik, a gyűlölet arra jó, hogy a csordát terelgetni lehessen. Ilyen egyszerű.”

legoschwartz:
„A magyar tisztaságügyi miniszter felhívása:
A Jobbik, ez aztán erős!
Egy homokos, egy fekete, egy arab: a Jobbik új formulájával nyoma sem marad a piszoknak.
Próbálja ki a jobbikot nagy teljesítményű mosógépéhez por formájában is, hogy tartósabb tisztító hatást érjen el!”

gjc13
„Magyar? Azt mondta, magyar?
Tulajdonképpen a mi tisztelt és ragyogó vezetőnk, aki arra késztet minket, hogy tegyünk különbséget az ’igazi’ franciák meg az ’újsütetű’ franciák közt, honnan való? Nyilván van valamiféle magyar gén, amelyik a szélsőjobb felé viszi el az embert…”

vouroupatra:
„A borotváltfejűek meg a híveik hány százalékát teszik ki a magyar népességnek?
Ez a cikk hajlamos rá, hogy Magyarországot totál fasisztának állítsa be, amit erősen kétlek. De sokakkal ellentétben ebbe nem mennék bele, mert jószerével semmit se tudok a dologról, ahogy itt gyakorlatilag senki se tud semmit, újságírókat is beleértve.
Viszont Budapest nagyon szép város.”

toma:
„Emlékszünk, 2006 októberében Ségo [Ségolène Royal] bírálta a magyar kormányt, amely merészelt keményen bánni a ’békés’ tüntetőkkel (köztük a borotváltfejűekkel, mint a fotók is mutatták): ma ők vannak hatalmon, vagy majdnem. Orbán egy komplexusok nélküli Sarko [Sarkozy] (ez aztán félelmetes, mi?), a lakosság fele legszívesebben megnyúzná a rossz magyarokat (értelmiségiek, zsidók, homokosok, liberálisok, feministák, ’kozmopoliták’, menekültek, mérsékeltek, romák stb.). Egy magyar nővel élek házasságban, szeretnék visszamenni és letelepedni Magyarországon, de a gazdasági stagnáláson túl ezek a perspektívák se szívderítőek. Kár ezért a szép országért, ahol a demokrata kisebbség egyszerűen túlságosan gyenge ahhoz, hogy szembeszegüljön a jobbik-hullámmal.

phc1949:
„1919 óta Magyarország a nemzeti szocializmus melegágya. Horty [sic!] admirális (aki a háború után Salazarhoz menekült) és a nyilaskeresztesei a náci Németország legjobb szövetségesei voltak.
A kurtanemesek, akik 1945 után menedékjogot kértek Franciaországban és másutt, nem éppen angyalok voltak. Most egyesek naivitása, mások fasiszta hajlamai drágán megfizettetik velünk a baklövéseiket és a szélsőségességüket. A farkas már bent van a bárányok közt.”

loupic:
„Úgy képzelem, hogy ha a magyarok a szélsőjobb meg az elviselhetetlen élet miatt elvándorolnak a saját országukból, szívesen lesznek fogadva Franciaországban… Tényleg, van vendégszoba az Elysée palotában?”

sebix:
„Szótár: elég vicces, hogy ezt a fajta politikát szélsőjobbosnak minősítik, amikor a határainkon kívül van, és ’biztonsági politikának’, amikor az UMP csinálja. Pedig mind a kettő az emberi hülyeségtől bűzlik.”

minnie:
Milyen nagyszerű ez az Európa!
De hol van belőle a szabadság, egyenlőség, testvériség?

marchoucrev77:
„Hogy egy fasiszta mekkora barom!
Ráadásul csúnya is."

eurofan:
„Ez a Jobbik nevű párt nem tudná visszafogadni egykori hívét, egy bizonyos Sarkozyt?”

hiromihanzo:
„Én személy szerint félek, amikor ezeket az alakokat látom az egyenruháikban meg a zászlóikkal. Nevetni kell vagy sírni, amikor ezeknek az agyatlan nacionalistáknak a jelképeit látom? Már csak egészségügyileg is rengeteg pszichiátriai meló lenne ezekkel a szerencsétlen manipulált és indoktrinált emberekkel. Miért tiltjuk be a szcientológusokat, ha azt meg hagyjuk, hogy ezek a debil szekták szabadon fejlődjenek és politikailag fellépjenek? Demokrácia? Ugyan már!”

marc75:
„Érdekes cikk lenne ez, ha nem lenne benne ez az abszurd összehasonlítás a szélsőjobboldali hatalom és a kommunista rezsim közt. Ma egy fasiszta mozgalommal van dolgunk, amelynek semmi köze Magyarország kommunista múltjához. Az összehasonlított hatalmak ideológiája is, politikai céljai is teljesen különbözőek; a legnyilvánvalóbb bizonyíték erre az, hogy ez a hatalom éppen a szocialisták ellen indított támadásokat.”

lellyrollmorton:
„Ó! Egek! Micsoda meglepetés!
Figyelj, Sarko, menj haza, ott tárt karokkal várnak!
Ó, az a Balaton-part… mennyi víz, mennyi víz…”

kommunist:
„Úgy látszik, Magyarországon is az UMP nyerte a választásokat. És még ez a kormány képes ’populistának’ nevezni a miénket! Úgy látszik, mindig van valaki, aki még inkább jobbra áll… Az biztos, hogy a baromságaik ugyanolyan nagyszabásúak. Bizonyítja ezt a ’nemzeti együttműködési nyilatkozat’ kiplakátozása. Ez is a petainizmustól bűzlik.”

nescio:
„Általánosan kötelezővé kell tenni a Viagra használatát.
Kevésbé lesznek besavanyodottak, és még a szélsőjobbot is megtépik.”

volt:
„Ezek a borotvált koponyákról és elszánt fejekről készült fotók rossz emlékeket idéznek.
A szélsőjobboldal rendezkedik be. Fura, hogy folyton a kommunizmussal vonnak párhuzamot, amely totalitarizmus volt, de ingyenessé tett az egészségügyet, a tanuláshoz, lakáshoz való hozzájutást stb.
Az is fura, hogy ahol eszmecsere folyik egy olyan országról, amely nem Franciaország, legalább annyi szó esik Sarkóról is (nem vagyok oda érte).
Más: egyáltalán nem szeretem Sarkót, de úgy gondolom, hogy a termetére tett utalás egyfajta rasszizmus, és sehova se vezet.
Ha mégis, legközelebb Villepinre szavazok (meglepne…!), mert Villepin magas, erős, szép ember.”

rouquin:
„Csak a rosszindulatú emberek hozzák össze Horthy Miklóst és Nagybócsai Nicolas Sárközyt, és csak ők hangsúlyozzák, hogy a Miklós a Nicolas magyar megfelelője.”

gregauloin:
„Vicces, de mindenki ennek az úrnak a feltételezett rasszizmusára reagál, de a cikkben én nyomát sem látom a másik ember stigmatizálásának, és ne felejtsük el, hogy Magyarország volt az egyetlen nyugati királyság, amely elismerte a zsidók nemesi címét.
Itt csak autoritárius és totalitárius fasizmusról van szó, ami persze súlyos és komoly dolog, de nem azonos a rasszizmussal.
Sőt, a nacionalizmus alapulhat a másik befogadásának hagyománya felett érzett büszkeségre is, nem kell mindent összekeverni.
A magyar elnök populista, totalitárius államról álmodozik, és magának vindikál minden jogot, amit csak tud, semmibe véve az alkotmányt és a pluralizmust. Nem emlékeztet ez valakire? De csitt, nem hirdetett háborút a bűnöző külföldiek ellen, úgyhogy ez mégsem lehet a mi elnökünk.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!